Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Horští záchranáři s turisty v Jeseníkách oživovali bezvládného turistu

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Horská záchranná služba ČR )
Autor: VaB - 
24. října 2022
16:49

Horší záchranáři z Jeseníků mají za sebou náročnou, ale úspěšnou resuscitaci muže, kterého svědci našli v bezvědomí. Lidé neváhali a začali s první pomocí. Na tu navázali horší záchranáři společně se záchrannou službou. Mlha navíc ztížila rychlý transport do nemocnice, nemohl vzlétnout vrtulník.

Bezvládně ležícího muže našli turisté u spodní nádrže přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně v Jeseníkách v sobotu odpoledne. Okamžitě vytočili linku 155 a začali s oživovacími pokusy. „Sami ihned začali s pokusy obnovit pánovi životní funkce. Když jsme v krátké době dorazili z naší stanice v Koutech nad Desnou, bezvědomého jsme si převzali a nasadili okamžitě automatizovaný externí defibrilátor,“ uvedl k záchraně nešťastného muže horský záchranář Roman Fišnar.

Defibrilátor doporučil tři výboje a mezitím se záchranáři snažili o obnovu oběhu krve pomocí nepřímé masáže. Nakonec po třetím výboji se muže povedlo oživit, zabezpečit a připravit k transportu.  

„Obvykle by následoval převoz vrtulníkem, ten ale vzhledem ke zde panující mlze a vůbec nevlídnému počasí dorazit nemohl,“ komentoval Miroslav Pospíšil, druhý zasahující člen HS Jeseníky s tím, že zbýval v tomto případě pouze transport pozemní.

Zachraňovaný byl navíc silně promoklý, podobně na tom bylo později i oblečení záchranářů. „Aby pacient neprochladl, museli jsme se postarat o jeho tepelný komfort. A ten jsme následně museli udržet až do příjezdu posádky sanitního vozu s lékařem,“ doplnil Roman Fišnar s tím, že pacient již v částečně stabilizovaném stavu byl poté neprodleně dopraven k dalšímu ošetření do nemocnice. Na závěr poděkovali turistům za jejich pomoc.

Video  Podstatné úkony první pomoci  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání