Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Hasič Radek přišel při nehodě o milovanou ženu, navíc mu amputovali nohu! Na bionickou protézu se mu složila veřejnost

Autor: VaB - 
9. října 2022
13:19

Záchranář a hasič Radek Andrle přišel před rokem o svou ženu a utrpěl devastující zranění levé nohy, kterou mu následně amputovali. Vždy pomáhal ostatním, nakonec pomoc ale potřeboval on. A to v podobě bionické nohy. Na tu mu lidé poslali neskutečných více jak 1,2 milionu korun. Teď se s ní snaží sžít.

V květnu loňského roku měl Radek Andrle vážnou dopravní nehodu. Bohužel při ní zemřela jeho milovaná žena, on sám utrpěl vážná devastující poranění na levé noze. Tu mu později museli lékaři amputovat.

Do té doby aktivní a oddaný hasič a záchranář se najednou ocitl v náročné životní situaci. Druhou nohu měl několikrát zlomenou, stejně tak i pánev, ale díky lékařům přežil. Už před rokem se snažil s pomocí Nadačního fondu REGI Base vybrat peníze na bionickou protézu.

Fond pomáhá zejména válečných veteránům, policistům, hasičům a také záchranářům. Uběhl více jak rok a díky lidem má protézu už na sobě! „Vybralo se neuvěřitelných 1.274.630,-Kč. Do sbírky se zapojilo mnoho Radkových kolegů, kamarádů, ale i stovky vás, našich podporovatelů. Všem vám moc děkujeme,“ napsal fond na sociální síti.

Díky tomu, že byla sbírka opravdu velmi úspěšná, mohl si z ní Radek dovolit upravit auto, invalidní vozík a zbylo i na částečnou úpravu domu a rehabilitace v Kladrubech. „Radek nyní intenzivně trénuje s novou protézou a má očividně velkou chuť do dalšího života,“ doplnili.

Radek je jedním ze tří hasičů v České republice, který má Medaili Za hrdinství. Tu získal za náročný a nebezpečný zásah ve Spolaně Neratovice v roce 2002. Kvůli povodním došlo k úniku nebezpečného chlóru, který ohrožoval tamní obyvatele.

Video  Chesley Sullenberger. Jak hrdina „Sully“ zázračně přistál na řece Hudson bez obětí na životech  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání