Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Petrovi po vážné nehodě u Prahy amputovali obě nohy: Bývalý hasič by rád měl bionické protézy

Autor: VaB - 
14. ledna 2022
05:00

Čtyřiadvacetiletý Petr měl v květnu loňského roku vážnou nehodu. Lékaři dlouhou dobu bojovali o jeho život, což se jim nakonec povedlo. Bohužel mu ale museli amputovat obě nohy. Bývalý hasič by rád vybral peníze na bionickou protézu.

20. května loňského roku došlo na dálnici D1 u Říčan k vážné nehodě, nákladní auto zezadu narazilo do kamionu. Na místo okamžitě vyjela záchranná služba, vzlétl i záchranářský vrtulník. Stejně tak i hasiči z Říčan a Chodova. V sešrotované dodávce seděl Petr (24), nadšený sportovec a bývalý hasič.

Jak je z fotek vidět, odtahovka byla zapasovaná v přívěsu kamionu, pro hasiče to byla náročná práce, dlouho trvalo, než byl Petr vůbec vyproštěn. Následně byl lékaři na místě zajištěn a ve velmi vážném stavu ho za pomocí vrtulníku transportovali do Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

V nemocnici sváděli boj o jeho život, který se nakonec podařilo vyhrát. Bohužel mu museli ale amputovat obě nohy. „Jeho snem od mala bylo stát se hasičem, čehož se dočkal, i když jen na chvíli. Ale ta neskutečná odvaha a chuť pomáhat ostatním, tu neztratil ani po nehodě,“ píše na stránkách Donia Petrova kamarádka Adéla Kovalčíková Doležalová.

I přes to, že přišel o obě nohy, neztratil chuť sportovat. Kromě vysněných bionických protéz by měl rád i ty sportovní. „Miluje snowboard a slíbil mi, že mě na něm jednou naučí, proto pokud by zbyly nějaké finance, rád by si pořídil protézy přímo na to, ty jsou ale finančně dost nákladné. Na to je ale dost času v budoucnu. Nejdůležitější nyní je, aby nejdříve začal žít a fungovat jako ostatní,“ přibližuje Adéla.

„Obdivuji jeho neskutečnou sílu a to, jak ostatní nabíjí svým humorem i přes to, co se mu stalo,“ doplňuje s tím, že se něj vždycky může spolehnout. Kromě toho, že by z peněz rád koupil protézy, by mu velmi pomohla možnost dovybavit byt tak, aby byl bezbariérový.

Kdyby se nakonec podařilo vybrat peněz víc, koupil by si třeba handbike. „Pokud by se vybralo méně, tak je použiji na doplatek bionické protézy, nebo částečnou úhradu protéz,“ dodává Adéla s tím, že zatím má protézu pouze zapůjčenou. Podpořit ho můžete zde.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi