Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tragédie v Tatrách: Zahynul horský vůdce Andrzej s geoložkou Roxanou! Zasypala je lavina

Autor: rix - 
23. září 2022
19:47

Horští záchranáři našli ve středu ve slovenských Tatrách těla dvou Poláků, které u Slavkovské doliny zasypala sněhová lavina. Tragicky zemřelými jsou horský vůdce a záchranář Krkonošské horské služby Andrzej S. a jeho manželka Roxana K., která byla dlouholetou spolupracovnicí Krkonošského národního parku a vášnivou geoložkou. 

Informace o tragické smrti kamaráda a jeho manželky se k záchranářům Krkonošského národního parku dostala ve středu odpoledne. „Je to zpráva, na kterou nebyl nikdo z nás připravený,“ uvedla správa parku. „Všem nejbližším vyjadřujeme upřímnou soustrast,“ dodali jejich kolegové. 

Oblíbený instruktor a geoložka

Andrzej S. byl oblíbeným instruktorem a horským vůdcem. Jeho žena Roxana úzce spolupracovala s Krkonošským národní parkem, o parku napsala několik knižních publikací. „Jde o kamarádku a kolegyni s jejím manželem,“ potvrdil Národní park smutnou zprávu.

V době tragédie byla v Tatrách hustá mlha omezující viditelnost a hustě sněžilo. Kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám nemohl být k záchranné akci použitý vrtulník.

K oběma obětem se poté vydala pěší výprava. Záchranáři prohrabávali hromady sněhu, když se asi po hodině pátrání podařilo Andrzeje s Roxanou najít. Bohužel už bez známek života, informoval polský server rmf24.

Video  Polský turista (†24) zahynul během výlet v Západních Tatrách.  - facebook.com/hzs.sk
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání