Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Záchranář Honza promluvil o nejnáročnějším výjezdu: Těhotná žena mu zemřela pod rukama!

Záchranář Honza vzpomínal na tragický výjezd posádky, kde zemřela těhotná žena.
Záchranář Honza vzpomínal na tragický výjezd posádky, kde zemřela těhotná žena.  (Autor: ZZS SK)
Autor: pma - 
19. srpna 2022
05:00

Práce záchranářů není jednoduchá. Nejtěžší chvíle zažívají, když se jim nepodaří člověku pomoct a dojde k zastavení životních funkcí. Podobnou tragickou zkušenost má i středočeský záchranář Honza, který jako jeden ze svých nejtěžších výjezdů bere ten, kdy zasahoval u dopravní nehody, kde byla vážné zraněná žena v pokročilém stadiu těhotenství a dítě. To se podařilo zachránit, budoucí maminka se svým nenarozeným miminkem však zemřela.

Středočeští záchranáři se každou prázdninovou středu dělí o příběhy ze svých výjezdů. Na jeden z nich zavzpomínal i záchranář Honza. Osudného dne přijel k dopravní nehodě osobního vozidla, kde bylo několik zraněných. „Na zemi leží žena, kterou resuscitují svědci nehody. Má úplně rozbitý obličej, hlavu a docela silně krvácí,“ vzpomínal na sociální síti záchranář. Doplnil, že si však na ženě všiml něčeho, co ho zaujalo už z dálky. Zraněná byla ve vysokém stupni těhotenství. Rázem tak záchranáři museli bojovat hned o dva životy.

Na místě nehody byl kromě těhotné ženy i zraněný malý chlapec. „Ležel na trávě u krajnice. Bylo mu zhruba pět nebo šest let. Byl v bezvědomí a silně krvácel z hlavy,“ popisuje Honza. U dítěte byl na bobku i zřejmý svědek nehody a volal, že chlapec dýchá a snažil se jej otočit na bok.

Dítě mělo zřejmě poškozený mozek 

Dle záchranářova vyprávění pobíhal mezi zraněnými i muž ve středním věku, který byl svlečený do půli těla, silně krvácel z čela a byl velmi rozrušený. Toho se kdosi snažil uklidit. Hlavní úkol byl jasný – zachránit ženu s nenarozeným dítětem a malého chlapce v bezvědomí.

„Nejdřív jdu k ženě a snažím se nahmatat puls na krkavici. Neúspěšně. Prosím laiky, aby dál resuscitovali, ujišťuji je, že to dělají dobře a že se hned vrátím,“ přiblížil okolnosti nehody Honza. V tu chvíli totiž bylo důležitější dát přednost zraněnému chlapci, pro kterého mohli záchranáři v tu chvíli udělat mnohem víc. Dítě mělo naštěstí hmatatelný puls. Další komplikace přišla záhy. „Chlapec měl ale nestejně široké zornice, to ukazovalo na poškození mozku. V tu chvíli jsem slyšel sirénu, přijely posily,“ vzpomínal záchranář, který přebral zraněnou ženu.

Z ruchu do ticha

Informace o jejím o chlapcově zdravotním stavu Honza rychle předal leteckým záchranářům a dalším posilám. Hošíka do pár chvil naložili do vrtulníku a zamířili s ním do nemocnice. Na místě dopravní nehody zavládlo zvláštní ticho a klid. „Najednou nemám co dělat. Z přehlcení prací se dostávám do opačného extrému,“ doplnil záchranář. Resuscitace ženy byla bohužel beznadějná. Ona i její nenarozené děťátko na místě zemřely. „Uklízeli jsme věci. Byl to pro mě hrozný pocit prohry,“ uzavřel Honza smutný příběh.

Video  Jak se chovat na místě dopravní nehody?  - Videohub
Video se připravuje ...

 

kapr ( 20. srpna 2022 23:04 )

a je toto nutné psát? už pro lidi co jim chybí jste prasata a ten debil je král ***ů!

Radka Křížová ( 19. srpna 2022 07:04 )

Jsem zdravotní sestra a syn jezdí u svozové sanitky pro stredocechy tak vím jaké to je ...bohužel spousta řidičů si dneska mysli,že když má nové auto tak se mu nemůže nic stat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání