Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přímý přenos z místa katastrofy: Hasiči vysílají požár živě!

Autor: VaB, ČTK, swp - 
27. července 2022
19:47

Hasičský záchranný sbor spustil živé vysílání z Národního parku České Švýcarsko. Podívat se na něj můžete i na stránkách Blesku. Hasiči s rozsáhlým požárem lesů bojují už čtvrtým dnem, nasazeny jsou stovky hasičů, sedm vrtulníků a dvě letadla. Zítra se do akce pustí i letadla z Itálie. 

Hasiči u požáru v Národním parku České Švýcarsko zasahují už na ploše 1000 hektarů. Evakuováno muselo být asi 450 lidí. Živel si naštěstí nevyžádal oběti na životech.

Podle ředitele hasičů Vladimíra Vlčka zasahuje u rozsáhlého požáru asi 240 profesionálních a 250 dobrovolných hasičů. Oblíbené turistické místo Pravčická brána i zámeček s restaurací Sokolí hnízdo v Hřensku jsou podle průzkumu z vrtulníku v pořádku. Plameny je podle všeho zázrakem minuly.

Do boje s plameny se zapojilo i sedm vrtulníků. Vedle dvou strojů, které poslaly na pomoc Polsko a Slovensko, s ohněm bojují i dvě armádní a dvě policejní helikoptéry a také vrtulník firmy Czechoslovak Group.

Ohniska v Hřensku se podle mluvčího krajských hasičů Lukáše Marvana daří držet pod kontrolou. Podle Marvana se podařilo požár zabrzdit i na dalších místech národního parku, tedy v Mezné, Mezní Louce a ve Vysoké Lípě, odkud se někteří lidé museli evakuovat. Pod kontrolou hasičů je situace také u obce Janov. Další evakuace hasiči neplánují. Úřady ale vyzývají, aby lidé do oblasti nejezdili a vyhnuli se i používání dronů. 

Nadále nic nenasvědčuje tomu, že by v dohledné době v oblasti přestalo hořet. Rozsah požáru můžete vidět na záběrech z kamer, které hasiči vysílají živě.

 

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání