Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Co psal Blesk před 30 lety? Lukáš si objednal vraždu vlastní mámy!

Co psal Blesk před 30 lety? Lukáš si objednal vraždu vlastní mámy!
Co psal Blesk před 30 lety? Lukáš si objednal vraždu vlastní mámy!  (Autor: Blesk/Profimedia)
Autor: jad, rix, ČTK - 
23. července 2022
05:00

Chladnokrevnost, s jakou se student Lukáš P. (tehdy 16) rozhodl zbavit svých rodičů a způsob provedení jeho dvěma spolužáky, šokují společnost dodnes! To byl i důvod, proč soud poslal objednavatele vraždy za katr na deset let a jeho komplice na osm.

Brutální čin pár dní před Vánocemi 1991 v Praze 4 spáchali Jan D. (tehdy 16) a Štěpán N. (tehdy 15). Za »vykonanou práci« měl každý z nich dostat 100 tisíc korun. Vyzbrojeni noži čekali na rodiče Lukáše P. v jejich bytě.

Když přišla Marcela P. (†37) domů, 25 ranami ji ubodali. Útok byl tak brutální, že vrazi při tom všechny nože zničili. Žena se před smrtí bránila a Štěpána N. zranila. Jen díky tomu pachatelé nepočkali na druhou plánovanou oběť a Lukášův otec tím pádem přežil.

Co psal Blesk před 30 lety? Lukáš si objednal vraždu vlastní mámy!

Nejvíce viny

„Podle názoru soudu prvního stupně má tento pachatel největší podíl viny na činu. Jeho útok směřoval proti vlastním rodičům, což pražský městský soud označil za zvlášť zavrženíhodné jednání. Uložit nižší než maximální trest v jeho případě proto nepovažoval za možné,“ konstatoval 5. února 1993 Vrchní soud v Praze.

Objednavatel vraždy Lukáš přitom nevzbuzoval žádné podezření. Podle serveru iDnes ho maminka dokonce rozmazlovala. S chlapcem byli naprosto spokojení i jeho učitelé. Namísto lásky ale najal své kamarády, aby jeho matku zabili. Políčeno měl přitom i na otce. Toho vrahové nezabili, protože se brutální spouště zalekli a Štěpán byl zraněný. Z místa utekli ještě před jeho příchodem. 

Za vraždu Lukášovy maminky si měli oba odnést sto tisíc korun. „Musíte to udělat před Vánocemi. Aby nestihli utratit moc peněz za dárky,“ řekl jim Lukáš, když šílený mord plánovali. 

Kauzy z titulních stran Blesku změnily tvář české společnosti. 

Za 30 let existence jsme jich přinesli nespočet! Další naleznete zde

 

Miroslav Švanda ( 27. února 2023 23:35 )

Ano. Jedním z pachatelů byl Štěpán Novák, bratr Sandry Novákové. On ten případ je dost všude popisován tak zjednodušeně ale tam byla celá řada detailů, díky kterým je ještě více ta kauza odstrašující. Novák si dnes spokojeně podniká jako kavárník a užívá života, zmetek jeden.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání