Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

37 lidí se otrávilo. Hasiči znají výsledky rozborů neznámé látky z Jablonce nad Nisou: Jde prý o ředidla!

Aktualizováno -
8. června 2022
20:11
Autor: ČTK, VaB - 
8. června 2022
17:34

Co stálo za otravou mnoha lidí? Vzorky odebrané v panelovém domě v Jablonci nad Nisou obsahovaly organická rozpouštědla – například toluen a acetylaceton, uvedli hasiči. V nemocnici skončilo 37 lidí. Policie případ vyšetřuje jako obecné ohrožení. 

Hasiči, záchranáři a policisté společně v Jablonci nad Nisou ve Skelné ulici zasahovali od úterního podvečera. V domě mělo dojít k úniku neznámé látky. V nemocnici nakonec skončilo 37 lidí včetně devíti hasičů a dvou policistů. 

Všichni byli ale při vědomí. Pár hodin po převozu do nemocnice se ale stav prvních pacientů začal zhoršovat, rozhodlo se proto, že z pražské Všeobecné fakultní nemocnice budou za pomoci policejního vrtulníku do Liberce transportovány protilátky. 

„Bylo to hlavně z preventivních důvodů k dalšímu dovyšetření. Byl mezi nimi i jeden náš záchranář,“ doplnil mluvčí krajské záchranné služby Michael Georgiev. Protilátky ale nebylo třeba nikomu podávat. 

Pacienti si nejčastěji stěžovali na pocit dušnosti a škrábání v krku, lékařka Hana Farná zdravotníkům poskytla nezbytné informace ohledně příznaků a léčby otravy. 

Toluen a acetylaceton

Hasiči ve středu před pátou hodinou odpolední informovali, že odebrané vzorky obsahovaly organická rozpouštědla. „Výsledky rozboru z chemické laboratoře z odebraných vzorků obsahovaly pravděpodobně tyto látky: organická rozpouštědla, hexilenglykol, methylbenzandehyd, acetylaceton, dimethylbenzandehyd, toluen,“ informovali hasiči na twitteru

Požárníci v úterý dělali v domě opakovaná měření, odhalili jen stopové množství neznámé chemikálie. Vzorky zkoumali pracovníci chemické laboratoře z Institutu ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdaneč. 

Případ policisté vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení. Do domu se ve středu začali vracet jeho obyvatelé. Asistovali jim při tom i hasiči specialisté a policisté. 

Přestože nebylo jasné, jaká látka lidem problémy způsobila, už v úterý večer kontaktovala jablonecká nemocnice Toxikologické informační středisko Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „V případě podezření na jakoukoliv otravu naše pracoviště zásobuje léky, antidoty, antiséry nebo antiinfektivy celou republiku,“ uvedla nemocnice na sociálních sítích. Hasiči podle nemocnice původně identifikovali toxickou látku podobnou kyanidům, konkrétně akrylonitril.

Varna v domě?

Soudní znalec a expert Karel Lehmert si myslí, že je na vinně varna drog. „Tak to je jasná varna, to je jasnej perník,“ řekl CNN Prima News. Podle něj tam ve sklepě někdo vařil drogy ale prostory měl špatně odvětrané a navíc bez uhlíkového filtru. „Už jsem takhle několik případů dělal. Má to úplně stejné příznaky,“ dodal. 

Video  Zásah hasičů v Jablonci nad Nisou kvůli úniku neznámé látky  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

martin katzer ( 10. června 2022 00:00 )

V domě se nacházel akorát spray s lakem,někdo si tam nastrikal minibarem- takže to máte ty acetylacetony a ostatní stras­livos­ti,do­konce je to napsané na plechovce.proto jen stopové množství a po pár hodinách už nic.nikdo se neotravil ani nic podobného,vše pouze panika a směr varna pak zařídí hlupák a nevzdelanec který by rozhodně po tomhle neměl být v žádném případě nejen znalec,ale měl by zapremyslet nad tím jestli je vhodné aby se po omluve a vysvětlení jak se dělá znalecký posudek po telefonu absolutně bez jakýchkoli ZNALOSTI pane ZNALCE.protoze až když ZNATE můžete POSOUDIT,nikoli SOUDIT.... hezká reklama,to jste si ale sám udělal.... no k věci,takže správy a problémy s dýcháním.....hádka při které někdo pouzije peprovy spray.a výsledek vidíte samy.takze se mějte a bylo by hezké vidět tu článek s vysvětlením aby se ocistla jména neprávem narcenych...mladých ale ne špatných lidi.diky

martin katzer ( 9. června 2022 23:46 )

Manowar ( 9. června 2022 06:48 )

Neměli tam piráti sraz?

bullshit ( 8. června 2022 21:30 )

Nikdo je nerozlil, natírali zábradlí a parapety

y1xcvbnm ( 8. června 2022 20:10 )

a třeba jak se tam dostaly , kdo je rozlil po domě , to už se ví ????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání