Počátkem června muž zmlátil přítelkyni a zlomil jí žebro. Na konci května bil jiný muž ženu paličkou na maso do hlavy.

„V obou případech šlo o cizince,“ zdůraznila Andrea Kornetová, vedoucí 4. oddělení obecné kriminality Policie ČR Brno. Koncem května další násilník pobodal nožem svou bývalou přítelkyni jen proto, že s ním už nechtěla žít.

Bude to ještě horší

„Přesná data ještě nemáme, mohu ale již nyní říci, že tolik případů jsme za 17 let existence našeho oddělení ještě neřešili,“ přiznala Kornetová. Ta se navíc obává, že počet případů bude ještě stoupat.

Video
Video se připravuje ...

V Brně prudce stoupl počet případů domácího násilí, mohou za něj cizinci. Hynek Zdeněk



Nejčastějšími spouštěči domácího násilí je totiž podle ní nedostatek financí a pití alkoholických nápojů. „Současná ekonomická situace v rodinách podle nich nahrává dalšímu růstu domácího násilí,“ zdůraznila kriminalistka.

Speciální oddělení

Brno je jediným městem České republiky, kde existuje pro případy domácího násilí speciální kriminalistické oddělení. Pracuje v něm devět vyšetřovatelů, tři ženy a šest mužů. V průměru řeší ročně 80 trestných činů, 200 přestupků a 40 vykázání z domu. Všechny případy se vztahují k Brnu.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí 116 111 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.