Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Masakr na americké základce: Agent si od holiče půjčil brokovnici a šel zachránit dceru s manželkou

Autor: pma - 
28. května 2022
05:00

Minuty hrůzy zažil agent americké pohraniční a celní stráže Jacob Albarado. Jeho manželka Trisha s dcerou byly v Robbově základní škole v texaském Uvalde, když Jacobovi od ženy přišla zpráva, že je ve škole zřejmě střelec. Agent byl v tu chvíli u holiče, ale neváhal ani vteřinu, popadl kadeřníkovu brokovnici a vydal se na místo střelby zachránit svou rodinu. To se mu povedlo. Zachránil také přes dvě desítky vystrašených dětí.

Američan Jacob Albarado pracuje jako agent americké pohraniční a celní stráže. V úterý měl volno, a tak si zašel k holiči. Jenže v křesle dlouho relaxovat nemohl.

Obdržel totiž od své manželky Trishy, ​​učitelky matematiky a přírodních věd ve čtvrté třídě v Robbově základní škole, děsivou zprávu. „Je tady aktivní střelec, pomoc,“ napsala Trisha svému muži. „Miluji tě,“ dodala v další zprávě.

Holič mu půjčil brokovnici

Jacob věděl, že nemůže na nic čekat a rozhodl se svou rodinu okamžitě zachránit. Holič se muži rychle nabídl, ať si vezme jeho brokovnici. To Jakob s díky přijal a pospíchal k základní škole. Tam perfektně zužitkoval zkušenosti z práce.

Zatímco osmnáctiletý střelec Salvador Ramos ve škole zabíjel děti, Jacob se snažil zachránit studenty uvězněné uvnitř budovy školy. V momentě, kdy se dostal ke škole, formovala se taktická skupina, která řešila vstup do školy.

Shodou okolností bylo na místě několik Jacobových spolupracovníků, takže rychle vytvořili plán a opatrně vstoupili do školy. „Věděl jsem, v jakém křídle moje dcera je. Když jsem ji uviděl, rychle jsem ji objal a stále jsme se s dětmi pohybovali směrem ven,“ popsal pro Daily Mail Jacob. 

Jacobova manželka střelcovo řádění taktéž přežila. Schovávala se s třídou pod stoly a za závěsy v jiné části budovy. Jacobovi se podařilo za pomoci policistů na místě zachránit přes dvě desítky vystrašených dětí. „Udělal jsem jen to, k čemu jsem byl vycvičen,“ sdělil otec deníku New York Post.

„Jsem tak naštvaný, smutný a vděčný najednou. Jen čas zahojí jejich bolest a doufejme, že na všech školách v USA dojde ke změnám a učitelé budou vyškoleni a bude jim dovoleno nosit u sebe zbraně, aby chránili sebe i studenty,“ nechal se slyšet otec.

Jaroslav-Skrbek ( 28. května 2022 09:16 )

Jak mohl 18-letý Salvador Ramos 12 minut střílet před Robbovou základní školou, aniž by mu v tom někdo zabránil?
Vyzbrojen poloautomatickou útočnou puškou AR-15 a několika zásobníky – oblečený v neprůstřelné vestě – jak se mohl vyhnout tomu, aby ho zastavila policie venku i uvnitř školy?
Chodil ze třídy do třídy, zabil 19 dětí, dva učitele a další zranil, zatímco policie nic nepodnikla.
Podle matky dvou dětí z druhé a třetí třídy Robbovy základní školy neudělala policie vůbec „nic“, aby Ramose zastavila.
"Jenom stáli venku... Nešli tam ani nikam nepospíchali."
Proč nezasáhli ihned?
Proč uběhla hodina, než na místo dorazila taktická jednotka pohraniční hlídky, vstoupila do učebny a zabila Ramose?
Proč se ho nepokusili odzbrojit a zatknout?
Proč se nepokusili zjistit, co ho motivovalo?
Mrtvý nic nepoví.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání