Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Američtí chirurgové operovali plod a pak ho vrátili do dělohy! Matka tak porodí potomka podruhé!

Autor: pma - 
24. května 2022
13:50

Influencerka Jaiden Ashleaová (23) z Floridy už jednou svého syna porodila, ale za 11 týdnů na dítě vyklube na svět znovu. Lékaři totiž v 19. týdnu Jadeinina těhotenství zjistili, že její dítě má rozštěp páteře, který je neslučitelný se životem. Doktoři ale zvládli náročný zákrok. Nenarozeného syna vytáhli z ženina lůna, provedli operaci a dítě uložili zpět do těla matky.

Komplikovaný případ operace nenarozeného miminka, řešili v minulých dnech američtí chirurgové. Třiadvacetiletá influencerka Jaiden Ashleaová z Floridy se v 19. týdnu těhotenství dozvěděla zdrcující zprávu. Dítě, které čeká, mělo vrozený rozštěp páteře. „Mému snoubenci nejprve lékaři řekli, že neexistuje žádná naděje a že se naše dítě narodí mrtvé,“ popsala nastávající maminka a influencerka na svém TikToku.

Pár ale nechtěl ztratit naději a pokusil se vyhledat odborníky, kteří by pomohli svízelnou situaci vyřešit. Pomoc našli u lékařského týmu v Orlandu, který se specializuje na otevřenou fetální chirurgii, tedy na operace ještě nenarozených dětí. Týmu se nakonec povedlo nemožné, a sice operovat Jaidenino dítě ještě před narozením. „V podstatě mě lékaři otevřeli císařským řezem, opravili defekt v zádech mého děťátka, jak nejlépe uměli a dítě následně vrátili zpět do mého těla. Jsme tedy stále těhotná,“ popisuje po zákroku influencerka.

Náročný zákrok stojí přes půl milionu korun

Jaiden se podle deníku New York Post stala teprve 31. ženou na světě, které byl podobný zákrok proveden. V USA takové operace dělá jen několik zdravotnických zařízení a cena jednoho zákroku přesahuje půl milionu korun. Jaiden však měla zákrok placen ze zdravotního pojištění.

Po náročné operaci se influencerka zotavuje v nemocnici, kde si ji chtějí lékaři nechat ještě dva týdny na pozorování. Za 11 týdnů by mělo dojít k přirozenému porodu a Jaiden by tak měla porodit podruhé. Je ale pravděpodobné, že k druhému porodu dojde dříve. „Je velmi běžné, že dochází ke kontrakcím a předčasný porod je po těchto operacích poměrně běžný,“ přiznává Jaiden.

Plodovou vodu nahradil speciální roztok 

Fanoušci Jaiden a jejímu miminku přejí jen to nejlepší a kroutí hlavou nad zázraky, které věda dokáže. „Je neskutečné, v jak fenomenálním světě žijeme,“ komentoval videa na TikToku jeden sledující. Další zase napsal: „Je to prostě úžasné, co lékaři dokážou. Přeji vám hodně štěstí ve zbytku těhotenství,“. Samozřejmě také mnoho lidí zajímalo, jak je možné, že dítko během operace přežilo bez plodové vody, kterou žena částečně ztratila. „Během zákroku a po něm mi byl do lůna doplněn speciální fyziologický roztok,“ uvedla Jaiden.

kaonkl ( 11. června 2022 19:25 )

To je super, skvělý osud připravila svému synovi. Vadné geny se budou předávat dál a syn se jednou bude bát mít vlastní rodinu, protože je velká šance, že se u jeho dětí či vnoučat toto poškození opět objeví.

Zobrazit celou diskusi