Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policie při mezinárodním zásahu zatkla 205 lidí podezřelých z převaděčství: Byli mezi nimi i Češi!

Zátah Policie - ilustrační foto
Zátah Policie - ilustrační foto  (Autor: Policie ČR)
Autor: ČTK - 
12. května 2022
12:53

Policie při masivním mezinárodním zátahu zatkla v Rakousku, České republice, Rumunsku a na Slovensku 205 lidí podezřelých z převaděčství. Gang pomohl v nelegálním přechodu hranic více než 36 000 lidem, informovala ve čtvrtek agentura APA s odvoláním na rakouské ministerstvo vnitra. Podle ní měla tato zločinecká organizace na svědomí mimo jiné lednovou střelbu na rakouské vojáky střežící hranici s Maďarskem či říjnovou smrt dvou běženců, kteří se udusili v malé dodávce.

„Je to jeden z největších úspěchů v boji proti převaděčské mafii za poslední roky,“ řekl rakouský ministr vnitra Gerhard Karner. Spolu s vedoucími představiteli rakouské policie při představení výsledků mezinárodního zátahu také uvedl, že příjmy gangu dosahovaly 152 milionů eur (3,8 miliardy korun).

Ze zjištění policie vyplývá, že předákem celé organizace byl 28letý rumunský občan, kterému se v listopadu 2020 podařilo uprchnout z vězení v rakouském Sankt Pöltenu během lékařského ošetření v nemocnici.

Z 205 zatčení se 92 odehrálo v Rakousku, zbylých 113 dohromady v Česku, Slovensku a Rumunsku. Bližší podrobnosti k českým členům této organizace či podílu české policie na vyšetřování APA neuvedla.

Policie v rakouské spolkové zemi Burgenland od začátku loňského roku zaznamenávala zvýšený počet pokusů o nelegální překročení maďarsko-rakouské hranice v prostoru jižně od Vídně. Převaděči k tomu používali zejména malé dodávky, do nichž obvykle vměstnali 30 lidí.

V lednu projel moldavský převaděč dodávkou s běženci přes hraniční přechod Bildein, zastavil se až na rakouském území a při útěku zpět do Maďarska dvakrát vystřelil po zasahujících vojácích. Nikdo tehdy nebyl zraněn. V říjnu loňského roku rakouští pohraničníci našli u obce Siegendorf v opuštěné dodávce dva udušené utečence.

Video  Celníci při razii v Brně našli v bytě devět kilogramů drog a morfium  - Generální ředitelství cel
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání