Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Medvěd na Slovensku vyběhl proti dětem: Pár dní předtím se sápal po ženě

Autor: VaB - 
23. dubna 2022
12:09

Lyžař a turisté s dětmi se v Nízkých Tatrách na Slovensku potkali s medvědem. Zvědavé mládě nikoho naštěstí nenapadlo, v jedné chvíli se ale šelma rozeběhla k dětem. Celou situaci zaznamenal na kameru lyžař Albert. Stejný medvěd měl před nedávnem napadnout i ženu, které sebral batoh. Problém je údajně i v tom, že turisté zvíře krmí a fotí se s ním, šelma pak ztrácí zábrany.

„No a co teď?“ říká na zveřejněném videu Albert Krištof ze Slovenska. Záběr je z Nízkých Tater a zhruba pět metrů před ním stojí hnědý medvěd, konkrétně jde o místo u chaty M. R. Štefánika. Zvědavé mládě zkoumalo, co lyžař dělá. Albert se mezitím s pomocí hůlek snažil zvíře odehnat.

Snažil se mu i říct, aby odešel, medvěd ale samozřejmě pokynu nerozuměl. Po chvilce se k incidentu přidalo i několik dětí s dospělým. Ti pak před medvědem utíkali, což byla chyba. Zvíře se za jedním z dětí rozběhlo! K žádnému zranění ani napadení naštěstí nedošlo. „Pojďte pryč, kdyžtak ho zdržíme,“ řekl Albert. Skupinka se podle všeho zachovala správně a nepanikařila. 

„Zůstaň. Sedni,“ rozkazoval potom Albert zvířeti, to nakonec uteklo, Alberta ale chvilku pronásledovalo. Na lyžích byl naštěstí rychlejší. „Bral jsem ho s respektem, ale nedal jsem mu najevo strach, neměl jsem důvod. Možná si někdo řekne, že jsme si hráli na velké frajery, ale není to tak,“ doplnil statečný lyžař.

Podle Maja Hletka ze Státní ochrany přírody Slovenské republiky dali turisté medvědovi jméno Mišo a začali se k němu chovat přátelsky, což považuje za chybu. Mimo jiné se k šelmě přibližovali na velmi malou vzdálenost.

Jedním z důvodů, proč se takto mohl medvěd zachovat, jsou i odpadky, které zaměstnanci zmíněné chaty podle něj vyhazují. „Šlo o nespotřebované zbytky potravin z kuchyně,“ uvedl na Facebooku s tím, že dnes zvíře krmí i samotní turisté. Přiložil k tomu i video, kde je jeden takový turista vidět. Stojí ani ne dva metry od zvířete.

A zřejmě stejný medvěd nedávno napadl i jednu z výletnic. „Dnes to byl naštěstí jen batoh, ale nebylo mi všechno jedno…“ napsala na Facebooku Daniela, která se s medvědem setkala. Zvíře kolem ní mělo kroužit a dožadovalo se batohu. „Nakonec jsme mu batoh hodila, vzal ho a já mohla konečně utéct. Byla jsem dlouho v šoku,“ doplňuje.

Co s medvědem bude, je zatím nejasné. Podle ochránce Dana Harťanského začíná být stále více agresivní a je potřeba zasáhnout. Pravděpodobně tak zvíře odchytí nebo utratí.

Video  Medvěd v Nízkých Tatrách na Slovensku nekontrolovatelně ohrožuje turisty.  - Facebook: Albert Kristof
Video se připravuje ...

pajato73 ( 25. dubna 2022 09:16 )

Samozrejme zase bude trpet zvire, ktere kvuli hloupych turistu ztaci domov a mozna i zivot

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání