Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Milan Štěrba (†34) zemřel před 14 lety v Afghánistánu: Zabil ho sebevražedný atentátník

Autor: VaB - 
17. března 2022
16:05

Před čtrnácti lety tragicky zahynul v Afghánistánu velitel skupiny speciálních operací Milan Štěrba. Českého vojenského policistu a jeho dánské kolegy zabil sebevražedný atentátník. Jediný, kdo přežil, byl Štěrbův kolega Jiří „Regi“ Schams.

Psal se 17. březen roku 2008. Tehdy čtyřiatřicetiletý vojenský policista Milan Štěrba společně se svými kolegy, mimo jiné i z Dánska, doprovázeli humanitární konvoj. Bohužel došlo k obrovské tragédii, konvoj narušil sebevražedný atentátník.

Ten do jejich konvoje najel a odpálil na sobě nasazenou bombu. Smrtelně zranil Milana Štěrbu, kterému kolegové neřekli jinak než Bosňák, dva dánské a čtyři afghánské vojáky včetně tlumočníka. Jediný, kdo tragédii přežil, byl Jiří „Regi“ Schams.

Utrpěl však velmi vážná zranění, do konce svého života pak byl na vozíku a povolání vojáka už nemohl vykonávat. Čtyři měsíce po útoku byl v kómatu. „Viděl jsem, jak se zvedl oblak prachu, a těla přede mnou padla na zem,“ popisoval tragickou událost jeden z českých vojáků.

14 let od tragédie

Milan Štěrba vyrostl v obci Malá Losenice a už odmala chtěl sloužit vlasti, nejdřív jako policista, poté jako voják. Prošel si i zahraniční mise. V Iráku zabezpečoval českou ambasádu v Bagdádu a také polní nemocnici v Basře. O dva roky později se do Iráku vrátil. V roce 2006 působil i v Kosovu.

V Afghánistánu působil jako velitel skupiny speciálních operací policejních jednotek 2. kontingentu Armády České republiky. Milan Štěrba zahynul jako první český voják v boji proti terorismu.

V Malé Losenici na Vysočině má pamětní desku, která tohoto hrdinu připomíná. Po několika letech byl in memoriam povýšen do hodnosti poručíka a vyznamenán Záslužným křížem I. stupně. Pohřben byl na hřbitově v pražském Motole.

rezacek ( 14. října 2022 21:52 )

Samozřejmě nutno souhlasit, zemřel mladý člověk. Ale úctu k němu nepociťuji: cizácký žoldák, kterého nikdo nezval, nic nedokázal, připominá mi to rusáky v roce 68. Akorát že tenhle se jistě víc napakoval a rodinka mi nadosmrti vystaráno.

kralovna-vsech-mori ( 17. března 2022 19:07 )

Čest jeho památce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání