Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zlatá mládež se sešla na tunningovém srazu v Hradci: Při driftování málem ohrozili autobus!

Autor: rc - 
13. února 2022
15:33

„Zlatá mládež“ se znovu sešla, aby předvedla svá vytuněná auta. Nedávno si domluvili sraz v Pařížské ulici v Praze, kde došlo k rychlé jízdě i driftování a na místo vyjížděla policie. Tentokrát se skupinka o víkendu sešla v Hradci Králové. Ačkoliv u tohoto srazu amatérských závodníků nezasahovali strážci zákona, na videích, které publikovali na sociálních sítích, je vidět zběsilá jízda a dokonce i drift, při němž mohlo dojít ke srážce s autobusem!

Před necelým týdnem se na sociální síti instagram objevila výzva, aby všichni fandové amatérských automobilových závodů dorazili do Hradce Králové. „12. 2. Hradec!!! Sejdeme se přesně v 19:00, kdy sraz oficiálně začne. V plánu je menší vanilka, (o které se bude ještě informovat) a oficiální ukončení srazu cca 21:00,“ stojí v pozvánce na instagramové stránce prague brikule.

Závody v srdci Prahy

Začátkem února se přitom „zlatá mládež“ sešla v centru Prahu v Pařížské ulici, kde jejich řádění skončilo zásahem policie. „Za 40 minut Pařížská 300,“ napsal tehdy jeden z „jezdců.“ V srdci Prahy pak driftovali a předváděli rychlou jízdu. Vším se chlubili na sociálních sítích. „Policisté v sobotu kolem osmé hodiny vyjížděli do Pařížské ulice, kde dle oznámení měla nějaká vozidla driftovat,“ uvedla tehdy Blesku mluvčí policie Violeta Siřišťová s tím, že posléze, co strážci zákona dorazili na místo, už byl klid. Nicméně tehdy se závodníci dál řítili Prahou a znovu byla přivolána na místo policie.

Sraz v Hradci

Z posledního srazu, který se konal v sobotu tentokrát v srdci Hradce Králové, si opět dělali účastníci videa, která sdíleli na svých profilech na sociálních sítích. Zasypaný videi byl zejména instagram. Tentokrát se však jejich sraz obešel bez zásahu policie. „O tunningovém setkání jsme měli informace a celou tu situaci jsme monitorovali,“ uvedla pro Blesk mluvčí policie Eva Prachařová. „Můžeme říct, že v souvislosti s tím tunningovým setkáním nebyly zaznamenány žádné potíže s narušením dopravy ani veřejného pořádku,“ dodala mluvčí.

Obrovská rychlost a drift

V jednom z videí je vidět, jak jeden z řidičů driftuje před zraky desítek diváků a v momentě, kdy projede zatáčkou, stojí u silnice městský autobus. Stačilo tak málo a jízda mohla skončit nehodou. Videí s driftováním se objevilo na sítích několik, v jednom z nich dokonce dva řidiči driftují dokolečka kolem muže, který to natáčí. Jeden z účastníků se rovněž pochlubil videem, jak jede po dálnici obrovskou rychlostí. V jeden moment uháněl bezmála 250kilometrovou rychlostí. Jeden z organizátorů podle informací Extra.cz uvedl, že sraz proběhl dobře a každý se choval podle pravidel. „Někteří bohužel na původním místě zůstali a začal se tam dělat hodně bordel, pálení, drifty apod. Nicméně to se dalo čekat, bylo to po oficiálním ukončení srazu a nemělo to s námi už nic společného,“ komentoval.

Názor experta

Již v minulosti pro Blesk dopravní expert Roman Budský z Platformy VIZE 0 uvedl, že takoví řidiči jsou extrémně nebezpeční. Nicméně podle něj jim v takovém jednání nic nebrání, protože policie nemá účinné páky, aby je potrestala. „U nás se snažíme najít nějaké zástupní páky. Například, že obtěžoval hlukem, emisemi, dýmem od pneumatiky, otěrovým materiálem z brzdy a podobně. Ale je to spíš takové pošimrání za ušima,“ uvedl Budský s tím, že taková jízda ve městech je pro ně velmi přitažlivá. „Jízda centrem města je pro ně strašně přitažlivá. Sám pro sebe to dělat nebude, potřebuje ty lidi, co ho obdivují,“ dodává expert. V Německu by je přitom čekal hned postih. „Každému, kdo v Německu organizuje nelegální závod nebo se ho účastní, hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi. A pokud by se při tom někdo zranil, nebo dokonce až zemřel, je možný pobyt ve vězení až desetiletý,“ uzavřel.

VIDEO: Další ilegální závody v centru Prahy. Policie je vůči nim bezbranná

Video  Další ilegální závody v centru Prahy. Policie je vůči nim bezbranná  - Instagram
Video se připravuje ...

Traveler_1726 ( 15. února 2022 03:37 )

Autor článku se ani neumí pod svoje dílo podepsat že?
Zlatá mládež? Jak si můžete být tak jist, že tam byla jen mládež?
Mě jě víc jak 30 a kdybych měl čas tak tam jedu také se svým plechovým miláčkem na kolech...Víte to není o věku ale o lásce k autům. Ale to vy nemůžete znát, protože pro vás je to všechno ilegální závodění. O závodění to nikdy nebylo, není a nebude a to co vy tady píšete je šíření poplašné (falešné) zprávy a dále je to diskriminace určité skupiny osob. V ČR za takové jednání můžete být trestně stíhaný! Tyto srazy jsou o tom si prohlédnout auta ostatních autíčkářů, pokecat a třeba se s někým seznámit...a vůně spáleného benzínu a pneumatik k tomu prostě patří asi špekáčky k táboráku. Udělal by jste si táborák a neopekl ani jednoho buřta?
Místo dřepění doma, utápění se v depresi ze závislosti na sociálních sítích, koukání na Instagram a Twiter a atd... , psaní vymyšlených a falešných článku se běžte jednou na ten sraz podívat ať víte jak to tam skutečně probíhá!
to je jedna věc a věc druhá milovníci aut si svá auta opečovávají více než běžný uživatel a tím pádem jsou mnohdy v skvělém technické stavu, spolehlivější a i přes větší objem motoru produkují méně emisí než vaše škoda 1.2 TSI kde musíte držet plný plyn a jet při tom z kopce s větrem v zádech aby jste dosáhl rychlosti 50km/h.

Dejte vědět až se na nějaký sraz skutečně dostavíte jaké to bylo.

Uživatel_5566803 ( 14. února 2022 15:57 )

Hrozně se mi líbí že policie řekne že nikdo neomezil a neohrozil provoz a je tu pořád někdo se v tom šťourá a vadí mu úplně vše , pak bych dodal že to nebylo o závodu ale o tuningovém srazu , co vím osobně tak žádné závody jak se tu stále píše nikdo nepořádá ale pořádají se tuning srazy , na které jezdí automobilový nadšenci , každý má rád něco jiného , je to stejné kdyby měli nějaký sraz fotbalisti , v noci se posílili pivem a byli hlučný nebo agresivní , pokud by zasáhla policie tak možná by to někdo řešil jinak vůbec , jen tu spoustu lidí štve že někdo má rád upravená i neupravený auta , je to komunita jde o propojení lidí , ještě bych dodal krásného názvu “zlatá mládež” ve skupině takových nadšenců automobilu jsou kluci co třeba něco dostali , pak tam jsou ty který úspěšně pracují a mají peníze na to si dopřát a pak tam jsou i někteří co neměli tolika štěstí s financemi a mají auta za 50 tisíc ( přesně na tom na tuning srazu nezáleží ) ale pokud je někdo s autem za 50 tisíc i méně řazen do “zlaté mládeže” tak už tu opravdu není něco v pořádku 👌🏻☺️

Josef Valla ( 14. února 2022 01:50 )

Líbí se mi jak tu zde všichni komentujte něco u čeho jste nebyli, jak tak koukám noviny rádi vše zveličují, a nazývají to nelegálním závodem bohužel nelegální závod se žádný nekonal a sraz který se nekonal v srdci Hradce jak je psáno se konal za Hradcem na parkovišti po předchozím domluveni s Majitelem objektu, kde sraz trval od 190 do 210 byl zde obyčejný sraz milovníků aut kde se nikdo ne nazývá závodníkem ale jen se prostě sejít, to že po sraze driftovalo pár jedinců neznamená že jsme hned všichni nějací sebevrazi a máme potřebu konat protizákoně, to že někdo jel směrem na sraz 250 km/h nemá vůbec žádnou spojitost a ani není možnost jak takového člověka po cestě hlídat ani taková pravidla nelze určit, to je na jeho vlastní jednání ale nemá to nic společného s pravidly srazu ani s organizátory takže nechápu proč to uvádíte to jste taky mohli napsat o tom že někdo vykradl banku a je to jeden z nás jen proto že má upravené auto, byl by to další nesmysl upřímně řečeno měli by jste se přestat vyjadřovat k něčemu o čem nic nevíte a spojovat náhodné nesmysli jen proto že se vám to tak hodí, sama policie na sraz dohlížela takže kdyby se dělo něco tak protizákoného určitě by zasáhla, takže se vší úctou jděte si psát zase o životě nějakých celebrit, aby jste si pane novináři/novinářko zlepšila svou kariéru a přestaňte se přiživovat a vyjadřovat k něčemu o čem nic nevíte a čemu nerozumíte, souhlasím s tím že někteří lidé to nemají v hlavě v pořádku ale to neznamená že jsme takový všichni.. A už vůbec že máme něco společného s takovými blázny, ale ono kdyby se měla napsat pravda tak by byl ten článek nudný že ano...

zkzkz ( 13. února 2022 20:11 )

Pomahači dovedou buzerovat jen obyčejné řidiče.

bizon_pepa ( 13. února 2022 17:23 )

Dobre vědět. Jak teď s tvoji informaci naložit?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání