Video
Video se připravuje ...

Forza Horizon 5 - trailer Microsoft

Zatímco sesterská série Forza Motorsport se zaměřuje na co nejvíce realistické závody, mladší Forza Horizon přináší vždy arkádové závody v otevřených světech. Ať už tedy preferujete to či ono, s Forzou si vždy přijdete na své. Pátý díl Horizonu přináší dosud největší virtuální svět. Herní Mexiko je o celou polovinu větší než Velká Británie ze čtyřky. Je to neskutečně rozmanitá země. Projet se můžete po stovkách kilometrů silnic, poušti, plážích, v džungli nebo dokonce v horách.

Mexiko plné závodnické extáze

Svět je to nejen rozmanitý, ale také plný možností, jak se za volantem vyřádit. Můžete se věnovat šampionátům, jednotlivým jízdám, terénním závodům, skokům do největší dálky atd. Prostě čemu chcete. Možností je nepřeberně a nemá cenu je vyjmenovávat. Forza Horizon 5 bez pochyby ukojí všechny vaše závodnické touhy, ať už jsou jakékoliv. Pokud preferujete multiplayer, vyřádíte se i zde. Takový režim conwoy je určen až dvanácti lidem, většina závodů je pro šest pařanů.

V offline závodech pak o stopu svých kamarádů nepřijdete, i když nebudou zrovna na síti. Drivataři, kteří jsou vytvořeni podle záznamů jejich jízd, hlásí návrat. Tempo hry je vtahující, byť ho po úvodu budete diktovat sami. Pojedete, kam budete chtít, a budete se věnovat závodům, které vám vyhovují. Počátek hry, kdy vás vyhodí z letadla i s autem ve stylu Rychle a zběsile 7, je neuvěřitelně stylový. Ostatně jako celá hra. Po intru si stvoříte vlastního závodníka, závodnici nebo závodníky.

Bouráky z celého světa

Forza Horizon 5 je velmi pokroková. Můžete si zvolit u své vytvořené postavy i nebinární oslovení oni/je. Stejně tak vyšli tvůrci vstříc hendikepovaným a vámi vytvořený závodník může mít místo ruky nebo nohy protézu. Váš vozový park se bude rychle rozrůstat. Je také z čeho vybírat. Usednout můžete do vozů automobilek Audi, Aston Martin, BMW, Bugatti, Cadillac, Dodge, Ferrari, Ford, Honda, Jaguar, Jeep, Lamborghini, Land Rover, Lotus, Mazda, Mercedes-Benz. Mitsubishi, Porsche, Volkswagen a mnoha, mnoha dalších.

Auta můžete vyhrávat v soutěžích nebo je kupovat v aukcích. Kolo štěstěny, v němž odemykáte výhry po vítězství, je zábavné jako vždy. Celkově je automobilů přes 520 a další přibudou ve významných stahovatelných přídavcích. Za jízdu sbíráte body, vozy můžete vylepšit perky a upgradování je velmi obsáhlé. Forza Horizon 5 je jednoznačně arkádová závodní hra. Její jízdní model si však bere část realističnosti z Forzy Motorsport. Hra nabízí nespočet nastavení, takže je vše jenom na vás.

Obsahu je přehršel

Tradičně nechybí naprosto nerealistické přetáčení času zpět, které obsahuje většina moderních závodních her. Musím však uznat, že je příjemně pohodlné po této funkci sáhnout namísto restartování závodu. O obsahu Forzy Horizon 5, který často tvoří sami hráči (např. skiny pro vozidla) bych mohl psát ještě dlouho, ale je to zbytečné. Tohle je jednoznačně nejlepší a nejobsáhlejší díl celé série. Jenže si musíme také přiznat, že je to už popáté to samé. Hra je skvělá, o tom žádná.

Ale nepřináší vůbec nic nového. Pětka nabízí vybroušený koncept, který už všichni známe. Forza Horizon 5 vypadá s přehledem nejlíp z celé série. Hrál jsem na Xboxu One X, kde i přesto, že jde o konzoli minulé generace, vypadá hra naprosto báječně. Modely aut jsou detailní, trať propracovaná a textury celkově kvalitní. Efekty jako jízda ve vodě, no wow! Jen občas na horizontu doskočí kus trávy nebo strom. Vážně, Forza Horizon 5 je nádherná videohra. Na XOX běží v 4K rozlišení při 30 fps a je to nádhera.

Exrémně dlouhé loadingy

Samozřejmě běží na nejvýkonnější konzoli současnosti Xbox Series X ještě lépe a na výběr je dokonce režim kvality a výkonu, u kterého si hráč může vybrat mezi 60 fps a kvalitnějším rozlišením v 30 fps. Bohužel tuto konzoli Microsoft Blesk.cz dosud neposkytl. Podle videí od Digital Foundry vypadá hra skvěle i na nejstarších Xbox konzolích. Jenže co se nahrávacích časů týče, je to až děsivá bída. Nejednou jsem čekal přes minutu, než se hra načetla. To je v dnešní době už příliš.

Doslova mi to kazilo hraní. Nahrávací časy jsou přitom na konzolích Xbox One a Xbox One S ještě o něco delší. Co se ozvučení týče, je bezchybné a soundtrack je naprosto fenomenální. Občas jsem si říkal, že tahle herní hudba je ta nejlepší ze všech. Vybrat si můžete z celé řady žánrů. Od klasické hudby, přes hip-hop a r 'n' b, až po moderní elektroniku. Drum n bassový label Hospitality zde má dokonce vlastní stanici. Prostě paráda! Při hraní tak uslyšíte celou řadu světoznámých umělců.

Uším lahodící soundtrack

Namátkou jde o interprety jako Beastie Boys, Run DMC, Jason Nevins, Camo & Krooked, Dua Lipa, Lil' Nas X, Jack Harlow, Sofi Tukker nebo The Killers. Forza Horizon 5 je skvělá závodní videohra, kterou nelze nedoporučit. Mně kazily zábavu dlouhé nahrávací časy, ale určitě budou někteří majitelé starších Xboxů trpělivější. Pokud máte doma Xbox Series X nebo S, bát se nemusíte. Hra se vám nahraje rychle jako blesk. Majitelé next-gen konzolí, nechť si k výslednému hodnocení přičtou 10 %.

P.S.: Všichni Češi ocení výbornou lokalizaci ve formě titulků. Hra je k zahrání i v rámci předplatného Xbox Game Pass.

Fotogalerie
26 fotografií

Vše o závodní sérii Forza přehledně na Blesk.cz

Hodnocení Blesk.cz: 80 %

Plusy:
Nejlepší závodní videohra současnosti
Ohromující virtuální Mexiko
Obrovský vozový park
Nespočet nastavení a usnadnění
Nádherná grafika (i na starších konzolích)
Fenomenální soundtrack
 
Minusy:
Nic zásadního
Šíleně dlouhé nahrávací časy (na starších konzolích)
Stále to samé jako minule
 
Infobox
Datum vydání: 9. listopad 2021
Platformy: Xbox One (recenzováno na XOX), Xbox Series X/S, PC
Cena: 1749 Kč
Výrobce: Playground Games a Sumo Digital
Vydavatel: Xbox Game Studios
Distributor v ČR: Microsoft
Jazyk: AJ + CZ titulky
Oficiální stránka hry