Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Holčičku našli promrzlou v kontejneru: Mámě (35) hrozí výjimečný trest!

Aktualizováno -
10. ledna 2022
13:47
Autor: rc, ČTK - 
10. ledna 2022
11:03

Šokující případ se stal o víkendu v Pardubicích. Během mrazivé noci tam pětatřicetileté žena údajně odložila svou novorozenou holčičku do kontejneru. Nešťastné miminko našli při pocházce muž a žena, kteří přivolali pomoc. Zdravotníkům se dítě podařilo zachránit. Policie ženu obvinila z pokusu o vraždu a hrozí jí až dvacet let nebo výjimečný trest. Soud rozhodl o uvalení vazby na obviněnou.

Novorozeně našli náhodně muž a žena, kteří prohledávali u sídliště Labská louka kolem čtvrté hodiny ranní kontejnery. Bydlí v jiném městě a do Pardubic občas jezdí. Podle vyšetřovatele šlo o velké štěstí, protože v ulici už jednou byli a později se tam ještě vrátili. Teprve pak, napodruhé, dítě v kontejneru našli.

„Nález je vylekal. Nezpanikařili, hledali pomoc. Zvonili na zvonky domů, zastavili vozidlo, žena s mužem jim pomohli. Vzápětí pak lékař poskytl odbornou pomoc. Holčička byla silně podchlazená, měla něco kolem 20 stupňů,“ řekl Šimek.

Několik hodin staré miminko si od záchranářů převzali zdravotníci novorozeneckého oddělení Pardubické nemocnice. Bylo v kritickém stavu. „Díky bleskovému zásahu lékaře zdravotnické záchranné služby, který mimo jiné pracuje také na ARO Pardubické nemocnice, a díky skvělému profesionálnímu přístupu personálu dětského a novorozeneckého oddělení se miminko podařilo zachránit. Jeho stav je nyní stabilizovaný a děťátko je mimo ohrožení života,“ uvedla nemocnice v tiskovém prohlášení.

Zabalila ho do hadru a odložila

Do případu se zapojily desítky policistů. Matku dítěte se jim podařilo najít za necelé čtyři hodiny. Měli vytipované dvě těhotné ženy, jedna žila na ubytovně, jedna na sídlišti, nakonec se ukázalo, že šlo o ženu ze sídliště. "Rychlým doprověřením obou poznatků se ukázal jako správný výskyt ženy z nedalekého domu, kdy po necelých čtyřech hodinách, krátce před půl osmou ráno, policisté zvonili u jejího bytu a překvapili ji ve spánku. Žena od počátku nic nezapírala," uvedli policisté v tiskové zprávě.

Pětatřicetiletá žena nebyla těhotná poprvé, děti měla. Policistům tvrdila, že o těhotenství nevěděla, přestože se jí rodina a partner na možné těhotenství vyptávali. Z pátku na sobotu prý pocítila příznaky porodu, nikomu nic neřekla a spontánně porodila. Dítě podle vyšetřovatele zabalila do hadru, o jeho pohlaví se nezajímala a vyhodila ho do kontejneru.

Záchrana na poslední chvíli

K ránu bylo několik stupňů pod nulou, kdyby ji kolem čtvrté ráno svědci nenašli, zbývalo holčičce podle vyjádření soudního znalce pár desítek minut života, řekl Šimek. „Holčička měla ten den dvojité narozeniny,“ dodal.

Partner podle své výpovědi o těhotenství ženy nevěděl, další dítě v rodině by mu nevadilo, holčičku si přál. „Bude se snažit o ni bojovat, aby ji dostal do péče,“ řekl Šimek.

Hrozí jí až výjimečný trest

Žena je obviněná ze zvlášť závažného zločinu pokusu vraždy na nezletilci. Trestní sazba je 15 až 20 let, případně trest výjimečný. „Důležitou roli budou hrát v daném případu posudky, nelze vyloučit do budoucna změnu právní kvalifikace,“ řekla policejní mluvčí Markéta Janovská. 

"Soud rozhodl o uvalení vazby na obviněnou, shledal vazební důvody oba dva naplněné, jak útěková, tak ovlivnění svědků," řekl soudce Karel Gobernac. Obviněná již nechtěla u soudu k činu nic říct s odkazem na to, že vypovídala na policii. Žena bude v vazební věznici Brno-Bohunice, dodal Gobernac.

"Bude podrobena znaleckému zkoumání, zejména z oboru psychiatrie a psychologie. Vzhledem k lhůtám zpracování znaleckých posudků nelze předpokládat podle mého názoru, že by obžaloba přišla ve lhůtě kratší tři až šest měsíců," řekl Gobernac.

Video  Žena z Pardubic odložila novorozence do kontejneru. Obvinili z pokusu o vraždu a hrozí jí až 20 let.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

 

reiner ( 13. ledna 2022 11:31 )

Rodila prý už pětkrát - proč něco s takovými osobami nedělají? zajistit, aby už nemohla otěhotnět, ale to by zase bylo proti lidským právům. Kde jsou ostatní děti - když ukázali ty její prasklé křápy - v čem to asi žijí

ANO_nam_bude_lip ( 11. ledna 2022 00:17 )

Ve vězení bude mončičák, protože bude mít v papírech napsanou zkratku MON (možná oběť násilí) a z toho plynoucí jiný režim.

maxpax ( 10. ledna 2022 22:14 )

Také nechápu, proč se media soustřeďuji na to, zda zachránci jsou či nejsou bezdomovci. Měla by se soustředit na to, aby místo věty, že matce hrozí vyjímečný trest přinesla pak dobrou zprávu, že matka vyfasovala vyjímečný trest.

maxpax ( 10. ledna 2022 22:10 )

Knight, jsi odporný člověk

Knight ( 10. ledna 2022 20:06 )

Myslím to naprosto vážně, holka přežila tak co?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání