Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šokující nález v Pardubicích: V kontejneru bylo těžce podchlazené miminko! Porodila matka v garáži?

Aktualizováno -
8. ledna 2022
20:08
Autor: jel - 
8. ledna 2022
09:01

V sobotu kolem čtvrté hodiny ranní našel svědek v kontejneru na odpady živého novorozence. Miminko bylo v kritickém stavu, nicméně přivolaným záchranářům se naštěstí podařilo ho zachránit. Po několika hodinách se policii podařilo vypátrat matku dítěte. Případem se kriminalisté dále zabývají.

„Další informace zatím nemám, během dne je budeme upřesňovat,“ řekla v sobotu dopoledne mluvčí krajské policie Dita Holečková. „Mohu potvrdit, že jsme zasahovali u novorozence, kterého jsme našli naštěstí živého, ale těžce podchlazeného. Novorozence jsme ošetřili a ve stabilizovaném stavu předali do zdravotnického zařízení,“ doplnil mluvčí záchranářů Aleš Malý. 

Později policisté uvedli, že se jim podařilo vypátrat matku dítěte. „Když zdravotníci bojovali o život dítěte, policisté s kriminalisty intenzivně pátrali po jeho matce. Nalézt se jim jí podařilo zhruba za tři hodiny od oznámení,“ sdělila policejní mluvčí Markéta Janovská. „Žena byla následně zadržena a nyní s ní probíhají úkony v trestním řízení, stejně jako další úkony v celém případu,“ doplnila s tím, že v současné době nebudou policisté k případu poskytovat žádné další podrobnosti.

Odhozené miminko údajně našel náhodný člověk, který šel vynést odpadky. V kontejneru plakalo. „Novorozence nalezl občan města v kontejneru na směsný odpad, dítě plakalo. Okamžitě zavolal záchranku a policii,“ uvedl pro iDnes zdroj blízký vyšetřování. TV Nova zveřejnila záběry z garáže, která se nachází jenom 20 metrů od kontejneru. Byly v ní krvavé stopy. Je tedy možné, že matka porodila právě tam...

Děsivý nález šokoval i lidi na sociálních sítích, o matce odhozeného miminka mluvili jako o vražedkyní a zlobili se, že žena dítě neodložila alespoň do babyboxu, který se nachází v pardubické nemocnici.

A funguje již od 29. července 2008, jedná se o jedenáctý babybox v České republice. V sobotu ráno se navíc teploty pohybovaly okolo nuly. „To se nedá pochopit. Prostě nedá. Hlavně ať je miminko v pořádku,“ napsala jedna z uživatelek. 

Hrozná událost šokovala i zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse, sdělil to v sobotu večer ve zprávách CNN Prima News. „Je mi z té ženy úzko,“ uvedl a dodal, že nechápe, proč dítě nebylo odloženo do babyboxu, který se v Pardubicích nachází. Hess doplnil, že se navíc snaží o zřízení další takovéto schránky v nedaleké Chocni, což se bohužel zatím nepodařilo.

ANOrozkradanidotaci ( 9. ledna 2022 10:13 )

Babyboxy jsou vytápěné a vybaven= signalizací. Po jeho uzavření k němu jde obsluha a "matka" má čas zmizet. To se sice cajtům nelíbí, ale pokud by nebyla zaručena anonymita, ztratily by smysl.

jasnovidec01 ( 8. ledna 2022 22:56 )

skoč si k chocholouškovy a už tam zůstaň..ty musíš bej dobře jetej netvore

verka1 ( 8. ledna 2022 20:24 )

Rodila v garáži, pak vyhodila do kontejneru...kolik jí bylo let?

maxpax ( 8. ledna 2022 19:56 )

Babyboxy nejsou žádné zvěrstvo ty pako. Kdyby nebyly, matky by děti odkládaly na kostelní schody,veřená WC nebo by je pohodily do škarpy. Většina z nich by nepřežila. Ty matky chtějí zůstat v anonymitě, ale ještě mají v sobě ještě špetku sociálního cítění. Na rozdíl od této pardubické mrchy, jejíž čin nemůže omluvit žádná tzv.poporodní deprese. 9 měsíců měla na to, aby si rozmyslela co chce s novoroznecem po porodu udělat. A udělala to .

kralovna-vsech-mori ( 8. ledna 2022 18:36 )

Tohle se neplánujeje, to se stane, ty bláznivá plánovačko. Si naplánuješ šťastnou rodinku a ten tvůj po pom co tě viděl rodit zdrhne od tebe co nejdál.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání