Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Krvavá stopa kokainového krále Pabla Escobara: Na svědomí má prý okolo 4 tisíc lidských životů

Autor: jel - 
10. ledna 2022
05:00

Nejznámější narkobaron Pablo Escobar byl zastřelen před 28 lety. Předtím byl však roky hlavou drogového kartelu Medellín. Kokainem zásoboval Jižní i Severní Ameriku, vydělal obrovské množství peněz a v podstatě si myslel, že si může dělat, co chce. Přestože byl v Kolumbii dlouhou dobu vnímán poněkud ambivalentně a mnozí ho měli za hrdinu či „Robina Hooda“, který bohatým bere a chudým dává, Escobar byl skutečně krutý. Neváhal zavraždit každého, kdo mu stál v cestě. Údajně má na svědomí okolo 4000 lidských životů. Dokonce prý odpálil civilní letadlo!

Escobar začal s kriminální činností už jako teenager. Nejprve údajně falšoval certifikáty a přes další zločiny se dostal k obchodu s drogami. Díky němu brzy usedl na pomyslný zločinecký trůn. Kromě toho, že si Escobar užíval život v luxusu a dopřával si nejrůznější bizarní výstřelky, u domu měl například živé hrochy, své peníze utrácel také tak, že stavěl domovy pro chudé, nemocnice a stadiony.

Mezi běžnými lidmi byl dlouho dobu velmi oblíbený a v roce 1982 byl dokonce zvolen do kolumbijského kongresu. Jeho popularita však klesla v momentě, kdy vyšlo najevo, kolik lidí byl ochoten zabít, aby si udržel své impérium.

Plata o Plomo

Jenže Escobar má na svědomí tisíce životů. Razil totiž heslo „Plata o Plomo“, což v češtině znamená stříbro nebo olovo a je tím v podstatě myšleno, že buď se věc vyřeší úplatkem, a nebo dotyčný dostane kulku.

A podle tohoto děsivého hesla se narkobaron skutečně řídil. Pokud se mu někdo znelíbil nebo mu překážel, nechal ho zavraždit. Mezi jeho oběťmi byli soudci, novináři, policisté i politici. Neměl strach nechat zabít ani mocné a významné osoby. V roce 1985 neváhal prostřednictvím svých zabijáků zaútočit na justiční palác a zavraždit polovinu soudců. O čtyři roky později zašel ještě dál, když nechal sestřelit civilní letadlo se stovkou nevinných obětí proto, že měl být na palubě kandidát na prezidenta Cesar Gavirio Trujillo.

Vražda politika

Politik Rodrigo Lara Bonilla otevřeně kritizoval Escobara jako senátora. Upozorňoval na jeho napojení na drogové kartely a mafii. V podstatě byl tím, kvůli komu musel narkobaron svou politickou kariéru ukončit. Policie totiž vládě odhalila výsledky vyšetřování týkající se medellínského kartelu a Escobar byl z kongresu vyloučen.

Lara, který velmi bojoval za likvidaci obchodu s drogami, následně nařídil Escobarovo trestní stíhání. Jenže pak mu začaly chodit děsivé vyhrůžky. Měl se proto raději stát velvyslancem v Československu. Než se ale jeho přesun stihl uskutečnit, byl zastřelen maskovanými muži. Jeden z útočníků následně přiznal, že za vraždu dostal finanční odměnu. Smrt Lary měl prý objednat právě známý drogový boss.

Rodrigo Lara byl jednou z prvních veřejně známých obětí drogové války v Kolumbii.

Zabiják Pepek

Jedním ze zabijáků drogového bosse byl Jhon Jairo Velásquez (†58). Nájemný vrah přezdívaný Pepek přiznal, že sám zabil minimálně 300 lidí a dalších 3000 vražd prý pomáhal plánovat. Vše ve jménu Pabla Escobara. Velásquez byl odsouzen za přípravu vraždy prezidentského kandidáta a odseděl si 23 let. V roce 2014 byl podmínečně propuštěn a v únoru roku 2020 zemřel na rakovinu.

Kruté jednání svého otce v minulosti odsoudil syn Pabla Escobara Juan Pablo. Ten si musel dokonce změnit jméno, protože kvůli příjmení Escobar zažíval peklo. „Já jsem svého otce vždy miloval, ale tato láska mě nikdy neučinila slepým vůči násilí, kterého se dopouštěl. Nelíbilo se mi, když začal hrát hlavní roli v narkoterorismu. To jsem nepovažoval za spravedlivý způsob boje,“ řekl Escobarův syn v rozhovoru v roce 2015, který přeložený do češtiny vyšel tentýž rok na stránkách A2larm.

Video  Pablo Escobar  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání