Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Doživotí za vraždu otce a jeho ženy: Pavel Nárožný (46) slyšel po 10 letech konečný verdikt. Těla se dosud nenašla

Autor: ČTK - 
9. prosince 2021
15:29

Za dvojnásobnou vraždu manželů z Přerova z roku 2009, jejichž těla se dosud nenašla, uložil ve čtvrtek olomoucký vrchní soud šestačtyřicetiletému Pavlu Nárožnému doživotní trest. Vyhověl tak žalobci, který argumentoval mimořádnou společenskou nebezpečností. Ostravský krajský soud muži původně uložil výjimečný souhrnný trest 25 let vězení. Obžalovaný vinu po celou dobu desetiletého procesu odmítal a žádal zproštění. Uložený trest zahrnuje i jeho předchozí pravomocné odsouzení za přípravu vraždy jeho tety v délce 13 let.

Manželé zmizeli v listopadu 2009, podle znalce nemohli na základě nalezených stop útok ve svém rodinném domě na periferii Přerova přežít. Policisté tehdy v rojnicích prohledali přírodní lokality na Přerovsku a Olomoucku, vodní toky a plochy. Nasadili i policejní potápěče a psovody, ze Slovenska povolali psy speciálně vycvičené na vyhledávání zemřelých osob, použili vrtulník s termovizí, ale bezvýsledně. Těla neobjevili, oba již však byli soudy prohlášeni za mrtvé.

Motivem vraždy byly podle obžaloby majetkové důvody. Nárožný podle rozsudku z obavy, že jej otec vydědí, na začátku listopadu 2009 nejprve vypnul hlavní jistič, čímž donutil otce otevřít dveře. Otce surově napadl nezjištěným předmětem a následně i jeho manželku, která mu šla na pomoc. Útok podle rozsudku vedl razantními údery především na jejich hlavy. Jejich těla poté odvezl osobním autem svého otce a ukryl na neznámém místě.

V případu byla původně obžalována i matka Nárožného, ta však během procesu zemřela. Kauzu otevřel olomoucký krajský soud v červnu 2011, v případu padlo několik zprošťujících rozsudků, které pokaždé vrchní soud zrušil. Nakonec byl případ přesunut kvůli změně senátu do Ostravy, který jej letos odsoudil k 25 letům vězení. Proti obžalovanému svědčily například pachové stopy v autě zavražděných či svědectví souseda, který uvedl, že Nárožného viděl v osudnou noc za volantem. Doklady a platební karty zavražděných po čase nalezli exekutoři v klavíru matky Nárožného.

Po prvním zproštění olomouckým krajským soudem byl Nárožný propuštěn na svobodu, na začátku roku 2016 jej však znovu zadržela policie a obvinila z přípravy vraždy jeho tety, která spravovala majetek po jeho zavražděném otci. Za to byl nakonec pravomocně odsouzen ke 13 letům vězení.

V kauze hraje velkou roli to, že se těla obětí dosud nenašla, ale i otázka posuzování důkazů. Obhájce Nárožného František Stratil již dříve ČTK řekl, že osobně považuje případ za jednu z nejsložitějších kauz na Moravě.

Doživotní vězení je nejpřísnější trest, který český právní řád zná, soudy jej v naprosté většině případů ukládají za zvláště surové vraždy. Naposledy potvrdil tento trest na konci listopadu ostravský krajský soud žháři z Bohumína na Karvinsku za vraždu 11 lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání