Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kalendář detektivek z „organizovaného“ vyvolal pozdvižení: Ohrozili utajení sexy policistek?

Autor: VaB - 
9. prosince 2021
05:00

Velké pozdvižení vyvolal kalendář Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). V tom se totiž vyskytují ženy v líbivých pózách a se zbraněmi. Podle Ekonomického deníku to mají být detektivky z terénu. NCOZ ale uklidňuje, že jejich identita nebyla ohrožena.

Leden a první stránka v kalendáři, na něm stojí policistka v kožené bundě a s brokovnicí na rameni, v pozadí pak velký vrtulník Bell. Další měsíc, policistka v neznámé budově, v rukou drží dvě pistole. A takhle bychom mohli pokračovat až do prosince.

Národní centrála proti organizovanému zločinu si minulý rok nechala vyhotovit kalendář, jsou na něm pouze ženy a to v sexy pózách. Kalendář už téměř rok visí na mnoha různých zdech. Ve většině případů mají v rukou zbraně, někdy pouta, někdy třeba nic. S tímto zjištěním přišel Ekonomický deník

Ten si navíc myslí, že tímto kalendářem byla ohrožena identita kriminalistek z terénu nebo detektivek z vlivných postů policejní centrály, která mimo jiné vyšetřovala i proslulou kauzu politika Davida Ratha.

Podle deníku je v kalendáři i fotografie šéfky odboru závažné hospodářské trestné činnosti Jany Šebkové nebo i policistky Denisy Jeřábkové z odboru výnosu a praní peněz. Nechybí ale třeba sekretářky, pracovnice kanceláří a spousta dalších. „Policejní práce není jen doménou mužů. Jednu třetinu pracovních pozic Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování zastávají policistky a občanské zaměstnankyně,“ uvádí v úvodu kalendáře šéf NCOZ Jiří Mazánek. Tímto jím chtěl poděkovat za jejich výsledky i práci. 

Policistky v utajení?

Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej odmítl a popřel, že by byla ohrožena identita policistek v utajení. „V kalendáři jsou fotografie policistek, které nevykonávají operativně pátrací činnost. Jinak bychom takový kalendář samozřejmě vůbec nevydávali,“ řekl Ibehej serveru iDnes.cz.

Kdyby tomu tak skutečně bylo, neodhodlali by se takový kalendář vůbec zveřejnit. Podle deníku si projekt vymysleli a nechali vyrobit pracovníci útvaru. Sami si ho nafotili a upravili. Tisk pak zajistila Tiskárna Ministerstva vnitra. Deník ale dodává, že tvůrcem měl být externí fotograf, stejně tak i vizážistka.

Ibehej pak ale dodal, že muž byl v té době pracovníkem útvaru, vizážistka pak svou práci poskytla zdarma.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání