Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vrbětickému areálu chybí po výbuchu tisíce samopalů a raketometů. Podává trestní oznámení

Autor: ČTK - 
14. května 2021
10:26

Po výbuchu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 postrádá zbrojařská společnost Imex Group tisíce kusů zbraní, včetně protitankových raketometů, píše dnešní Mladá fronta Dnes (MfD) a server iDNES.cz. Firma se obává, že zbraně mohly skončit na černém trhu, a proto podala trestní oznámení. Škodu firma vyčíslila na 100 milionů korun, po českém státu požaduje 75 milionů Kč.

Podle MfD postrádá Imex 1000 ručních protitankových raketometů RPG 7, 800 samopalů, 500 kulometů a 100 pistolí. Chybí údajně i tisíce kusů příslušenství nebo desítky tisíc zásobníků do kulometů. Firma nevěří, že by je rozmetal výbuch a nic z nich nezbylo.

V trestním oznámení z tohoto týdne společnost podle MfD uvádí, že se jí po výbuších vrátila jen jedna nepoškozená bedna s osmi raketomety. I v ní podle firmy chybělo příslušenství. „Je podezřelé, že z uskladněných zbraní se našlo jen oněch osm zcela nepoškozených kusů a jinak jen nefunkční torza, zatímco značná část zbraní zcela chybí,“ cituje deník advokáta Imexu Radka Ondruše.

Představitelé Generální inspekce bezpečnostních sborů ani Národní centrály proti organizovanému zločinu nechtěli trestní oznámení Imexu komentovat.

Veškeré zbraně nalezené po výbuších ve Vrběticích jsou podle MfD v policejním skladu ve Znojmě. Uložené jsou ve třech zaplombovaných lodních kontejnerech.

Jeden sklad ve Vrběticích explodoval v říjnu 2014, druhý v prosinci téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. České bezpečnostní složky mají podezření, že do ničivého výbuchu muničního areálu byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby, což před nedávnem vyvolalo diplomatickou roztržku s Ruskem.

Video  Babiš, Hamáček a Kulhánek s ostrým vzkazem Rusům: Zastropování počtu diplomatů v Praze  - abl
Video se připravuje ...

bauta ( 14. května 2021 19:09 )

A to té soukromé zbrojařské firmě trvalo skoro 7 let než přišla na to, že jí chybí tisíce samopalů a raketometů? Nebo to zjistila před 7 lety a pak to tak nějak vybuchlo ?
Ta celá kauza je jeden podivný příběh za druhým, roztomilost sama

milofr ( 14. května 2021 15:35 )

Kdo ještě věří té pohádce Hamáčka a Bureše je magor, tohle nemohli udělat dva lidé (ruští špioni) ten výbuch byl jen zastírací manévr majitele skladu a mohl ho odstartovat kdokoliv včetně samotného majitele! A my díky těm našim idiotům ve strakovce a senátu sme ze sebe udělali před světem užitečné idioty ve prospěch západu.

denisz ( 14. května 2021 13:28 )

Je neuvěřitelné, že sklad zbraní je v soukromých rukou, byl špatně zajištěn, ztratili se zbraně a zbraně si mohl koupit kdokoliv, včetně teroristických organizací. Výbuch svádět na ruské agenty mně přijde jako zamlžování pravých skutečností, či nekalý úmysl majitele.

PPP150W ( 14. května 2021 12:53 )

Mám spíš dojem, že Imex Group naznačuje, že se materiál ztratil během vyšetřování. Jak jinak si mám vysvětlit, že požaduje náhradu po státu. A dále je zvláštní jejich požadavek také proto, že pokud popírá firma účast agentů GRU, vznikl výbuch neodbornou manipulací. Pak jsou ovšem za obří škody zodpovědni dva jejich zesnulí zaměstnanci, nikoli stát. No a pokud je to skutečně práce agentů GRU, pak je politování hodné, že si firma areál s takovým materiálem zabezpečila hůř, než kdejaký obchodní řetězec pytle s cementem. Každopádně mi chybí informace, proč požaduje firma Imex Group kompenzaci od státu.

Michal Snobl ( 14. května 2021 12:00 )

Tak firma požaduje po státu. Co kdyby stát požadoval odškodnění po firmě?

Zobrazit celou diskusi