Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tragický požár autobusu v Bulharsku: Dvojčata (†4) uhořela své matce v náručí

Aktualizováno -
24. listopadu 2021
19:53
Autor: rix - 
24. listopadu 2021
11:57

Úterní tragická nehoda severomakedonského autobusu v Bulharsku si vyžádala i životy dvou čtyřletých chlapečků. Dvojčata Luan a Alban měli uhořet své matce v náručí! Mezi oběťmi děsivé tragédie je dohromady dvanáct dětí, celkově se počet obětí vyšplhal na 45. V autobuse se mělo nacházet až 30 tisíc petard!

Jak uvedl deník The Sun, oba albánští chlapci byli nalezeni v náručí své maminky u dveří autobusu. Při děsivém požáru uhořeli zaživa i se svým tatínkem. Úředník bulharského ministerstva Nikolaj Nikolov uvedl, že mezi oběťmi požáru bylo 12 dětí. Pět z potvrzených mrtvých dětí bylo ze stejné základní školy v hlavním městě Severní Makedonie Skopje.

Zesnulé spolužáky oplakávají jejich kamarádi. „Ergin byl můj kamarád, byl to velmi hodný kluk. Je mi tak líto, že zemřel,“ vzpomínal se slzami v očích jedenáctiletý Blerim na jednu z obětí tragédie. 

„Myslím, že za tragédii může řidič. Zřejmě ztratil kontrolu nad řízením, když prudce strhl volant a pravým kolem vjel do značení, které odlétlo přes čtyřicet metrů daleko. Došlo k úniku paliva, které se následně vzňalo,“ řekl k neštěstí bulharské televizi Nova jeden ze svědků Vasko Pirgov. Sedm přeživších - dvě ženy a pět mužů, všichni z jedné rodiny - utrpělo vážné popáleniny, jejich stav je ale stabilizovaný.

Adnad Yasharovski promluvil o neuvěřitelném štěstí své šestnáctileté dcery. „Plakala, ale měla jen popálené ruce, jinak je v pořádku,“ uvedl krátce poté, co svou ratolest navštívil v nemocnici. Do pokoje přímo za ní ho kvůli covidu nepustili. „Viděl jsem ji jen přes dveře,“ vysvětlil. 

Oficiální vyšetřování je v plném proudu, pracuje se zatím jen obecně se dvěma variantami, a to lidským selháním a technickou závadou. Přesný počet mrtvých zatím nikdo nezná, protože spolu jely celkem čtyři autobusy jedné cestovní agentury a cestující si měli spolu při zastaveních vyměňovat místa. „Nikdy jsem nic podobného neviděl. Ti lidé jsou zuhelnatělí. Teď je třeba je identifikovat,“ uvedl na mimořádné tiskové konferenci bulharský ministr vnitra Bojko Raškov.

Podle britského deníku Daily Mail se v zavazadlovém prostoru nacházelo až 30 tisíc petard. Deník s odvoláním na zpravodajskou agenturu Infomax uvádí, že požár měl začít v přední části autobusu poté, co vybuchly právě petardy. Nicméně tuto informaci úřady doposud nepotvrdily. V tajné palivové nádrži autobusu byla údajně navíc pašována až tuna ropy.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání