Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejmladší oběti nehody autobusu v Bulharsku byly jenom 4 roky! Drsná slova svědka tragédie

Autor: ran - 
24. listopadu 2021
05:00

Při úterní tragické nehodě severomakedonského autobusu v Bulharsku uhořelo celkem asi 45 lidí, sedm zůstává v nemocnici. Věk obětí se pohyboval od čtyř do 63 let. Za ně, ale i za seniory, kteří uhořeli o den dříve v domově důchodců, bude ve středu vyhlášen státní smutek.

V úterý ve dvě hodiny ráno se zdravotníkům, hasičům a policistům na dálnici v Bulharsku naskytl šokující pohled. Na travnatém středovém pásu hořel autobus, který ve vysoké rychlosti sjel z vozovky a prorazil svodidla. Zachránit se povedlo jen sedmi lidem ze zadní části autobusu, když rozbili okno a vyskočili. Oheň se šířil ve směru od kabiny, asi 45 lidí se nestačilo dostat ven a uhořelo.

K hrůzné bilanci přispělo i to, že většina cestujících v okamžiku nárazu spala. Řidič byl na místě mrtev a lidem se bohužel nepodařilo vlastními silami otevřít dveře.

Nehoda se stala na problematickém úseku dálnice s velkým převýšením, kde se v minulosti bouralo již několikrát a kde po celé léto probíhaly opravy.

„Myslím, že za tragédii může řidič. Zřejmě ztratil kontrolu nad řízením, když prudce strhl volant a pravým kolem vjel do značení, které odlétlo přes čtyřicet metrů daleko. Došlo k úniku paliva, které se následně vzňalo,“ řekl k neštěstí bulharské televizi Nova jeden ze svědků Vasko Pirgov. Sedm přeživších - dvě ženy a pět mužů, všichni z jedné rodiny - utrpělo vážné popáleniny, jejich stav je ale stabilizovaný.

Jsou zuhelnatělí

Oficiální vyšetřování je v proudu, pracuje se zatím jen obecně se dvěma variantami, a to lidským selháním a technickou závadou. Přesný počet mrtvých zatím nikdo nezná, protože spolu jely celkem čtyři autobusy jedné cestovní agentury a cestující si měli spolu při zastaveních vyměňovat místa. „Nikdy jsem nic podobného neviděl. Ti lidé jsou zuhelnatělí. Teď je třeba je identifikovat,“ uvedl na mimořádné tiskové konferenci bulharský ministr vnitra Bojko Raškov.

Vyšetřování ukázalo, že autobus se severomakedonskou registrační značkou před tragédií zastavil na benzince, údajně kvůli toaletě. Místo neštěstí je od čerpací stanice vzdáleno asi 20 minut.

Jak televize uvedla, nejmladšímu pasažérovi byly čtyři roky, nejstaršímu 63. Většina lidí, kteří v autobuse jeli, se narodila mezi lety 1971 a 2004.

Autobus se vracel do severomakedonské Skopje z víkendového výletu v tureckém Istanbulu. Mezi cestujícími kromě občanů Severní Makedonie měli být také jeden Belgičan a jeden Srb, uvedl Daily Mail.

Premiér Severní Makedonie Zoran Zaev kvůli tragédii přijel osobně do Sofie a hovořil s bulharským premiérem Stefanem Yanevem. Kondolenci zaslal i český prezident Miloš Zeman.

Na 24. listopadu byl v Bulharsku vyhlášen státní smutek. Bude se držet nejen za 45 uhořelých v autobuse, ale také za seniory, kteří jen o den dříve přišli o život při požáru domova důchodců v obci Royak.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání