Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smrt na dálnici u Prostějova: Kamion se po nehodě s autem převrátil na bok, doprava kolabuje

Aktualizováno -
23. září 2021
15:17
Autor: ČTK - 
23. září 2021
08:34

Na D46 u Prostějova se ve čtvrtek ráno čelně srazilo osobní auto s kamionem, nehoda se stala v zúženém místě dálnice. Zemřel při ní sedmadvacetiletý spolujezdec z osobního vozidla, ve kterém cestovali tři Poláci. Další tři lidé byli při nehodě zraněni, řekla  mluvčí záchranné služby Lucie Mikisková. Nehoda způsobila velké dopravní komplikace v Prostějově a okolí. 

Nehoda se stala před 5:00 na zhruba 23,5. kilometru ve směru z Brna na Olomouc. "Podle prvotních informací z místa nehody jel osmadvacetiletý řidič osobního vozidla Audi ve směru od Brna na Olomouc. V zúženém místě dálnice, kde jsou oba jízdní pruhy svedeny do jednoho, vjel z dosud nezjištěných příčin do protisměru, kde se čelně střetl s protijedoucím kamionem," upřesnila okolnosti nehody policejní mluvčí. Doplnila, že všichni účastníci nehody byli cizinci.

Spolujezdec zemřel

Mikisková řekla, že na místě byli čtyři zranění - řidič kamionu a tři muži polské národnosti z osobního automobilu, zaklínění v troskách vozidla. "Hasičský záchranný sbor tak musel pacienty vyprostit pomocí těžké techniky. Během jejich zásahu však u spolujezdce v osobním vozidle došlo k náhlé zástavě oběhu a následné resuscitaci. Pacient však utrpěl mnohočetná zranění, která nebyla slučitelná se životem," uvedla mluvčí záchranné služby.

Řidič kamionu se zranil lehce, další spolujezdec z osobního vozu má pohmoždění ramene a paže. "Poslední pacient, mladý řidič osobního automobilu utrpěl vážná zranění celého těla s podezřením na zlomeniny obou dolních končetin," doplnila mluvčí záchranné služby. Muž byl transportován do olomoucké fakultní nemocnice.

Hasiči zraněné ze zničeného osobního vozu vyprostili hydraulickými nástroji. "Na místě jsme měli technický speciál. Řešili jsme rovněž překládku plně naloženého kamionu, který po srážce skončil převrácený v poli. Přečerpávat budeme i palivo, aby mohla odtahová služba nákladní automobil vyprostit," uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Komplikace v dopravě

Podle policejní mluvčí je v tuto chvíli D46 v obou směrech stále uzavřená. Ve směru od Olomouce je místo průjezdné staveništěm, tedy druhou polovinou dálnice. "Nicméně řidiči, kteří jedou od Olomouce, musí sjet u marketu Tesco do Prostějova a na ulici Dolní můžou najet na D46, kterou projedou výše zmíněným staveništěm. Nemusí tedy najíždět na D46 až u Žešova," dodala policejní mluvčí. 

Doprava je odkláněna právě přes město a řidiči v ucpaných ulicích od rána stojí desítky minut. Doprava se zvýšila i v Přerově, přes který se snažili řidiči místo nehody po dálnici objet. Podle řidičů se situace po poledni již trochu uvolnila, přesto musejí stále počítat se zdržením. Policie od rána nabádá k trpělivosti. Zatím není zřejmé, kdy se dálnice zprůjezdní.

"Město Prostějov je stále ucpané, máme zvýšený pohyb kamionů a samotné dopravy i na Přerovsku a také na objízdných trasách. Řidiči musejí počítat se zdržením a s objížďkami," řekla mluvčí policie Miluše Zajícová.

V kolonách uvízla řada řidičů, přes sociální sítě popsali, že provoz na dálnici stojí až za Brodek u Prostějova, doprava stojí také již ve směru od Olomouce, ostatním řidičům doporučují, aby se Prostějovu vyhnuli alespoň v okruhu deseti kilometrů. Uzavřenou dálnici pocítili i v okolních obcích, přes které se snaží řidiči místo nehody objet, doprava stojí podle řidičů i ve Výšovicích či v Bedihošti.

"Nedá se nikde kolem Prostějova jezdit, na stavbu nám vozí beton z betonárky a nemohou se sem dostat," řekl stavbyvedoucí z jedné ze staveb na Prostějovsku.

bizon_pepa ( 24. září 2021 12:19 )

Proč se na konci příspěvku podepisujes? Lidi s mozkem to tu nedělají.

fico ( 23. září 2021 19:09 )

Tys to nečetl?

Matos7 ( 23. září 2021 10:53 )

Napište zda mrtvým je řidič kamionu. Bezmozek

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání