Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V Chorvatsku havaroval autobus s turisty: Nejméně deset mrtvých!

V Chorvatsku havaroval autobus. Nejméně deset mrtvých.
V Chorvatsku havaroval autobus. Nejméně deset mrtvých.  (Autor: Luka Safundzic)
Aktualizováno -
25. července 2021
15:34
Autor: ČTK, rix - 
25. července 2021
11:15

Nejméně deset lidí nepřežilo ranní havárii autobusu, který sjel z dálnice na východě Chorvatska. Chorvatské úřady podle AP informovaly, že v autobuse bylo 67 lidí včetně dvou řidičů a 15 nezletilých osob.  Autobus údajně mířil z Německa do Kosova. Nehodu měl podle předběžných informací zavinit mikrospánek u řidiče.

Vůz havaroval okolo šesté hodiny ranní u města Slavonski Brod a podle fotografií z místa skončil obrácený na bok v trávě vedle vozovky. Na místě byli hasiči a zdravotníci a provoz na dálnici spojující Záhřeb se severní částí Srbska se zastavil.

„Mluvil jsem s ministrem Kosova Schwarzem a vyjádřil soustrast rodinám obětí tohoto strašného neštěstí, které se stalo na chorvatské dálnici. Přeji všem zraněným brzké uzdravení,“ komentoval nehodu na twitteru chorvatský ministr zahraničí Gordan Grlić Radman.

Chorvatské úřady podle AP informovaly, že v autobuse bylo 67 lidí včetně dvou řidičů a 15 nezletilých osob.  Místní policejní velitel Franjo Galić řekl, že autobus byl plný a vezl více než 60 lidí. Ranní havárii popsal jako "jednu z nejhorších nehod, jakou kdy viděl". Nemocnice v regionu přijaly 44 pasažérů, podle šéfa nemocnice ve Slavonském Brodu Josipa Samardziče bylo osm lidí ve vážném stavu. AP původně s odvoláním na policii psala, že zraněných bylo 45 a že všichni byli hospitalizováni ve zmíněném městě.

"Doufáme, že se zranění cestující uzdraví," vzkázal prostřednictvím twitteru chorvatský premiér Andrej Plenković. Oznámil při tom, že na východ Chorvatska mířili ministr zdravotnictví Vili Beroš a šéf úřadu civilní obrany, aby se seznámili se všemi okolnostmi neštěstí.

Policie už předtím uvedla, že havarovaný autobus měl kosovské poznávací značky a mířil do kosovské metropole Priština na pravidelné lince z Německa. Po zahájení vyšetřování nehody byl zatčen jeden z řidičů, který patrně nad vozem ztratil kontrolu kvůli mikrospánku. "Řekl, že na okamžik usnul," popsal podle chorvatského zpravodajského webu Index výpověď zadrženého zástupce prokuratury.

Pozůstalým během dne kromě Plenkoviće kondolovali také kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová a šéf české diplomacie. "Upřímnou soustrast pozůstalým. MZV ČR je v kontaktu s chorvatskými úřady, byli jsme informováni, že by mezi oběťmi neměli být čeští občané," uvedl na twitteru Kulhánek.

Dnešní nehoda patří k nejtragičtějším v moderní chorvatské historii, ještě více lidí zemřelo v září 2008 na chorvatské dálnici A1 směřující od Záhřebu k Jadranskému moři. Autokar se 47 turisty z Košic tehdy narazil na do betonového mostního pilíře, tragédie si vyžádala 14 mrtvých a 30 zraněných.

V červnu 2012 pak zemřelo nedaleko místa této nehody osm českých turistů. Jejich autobus před přejel z pravého pruhu do levého a levými koly vyjel na nezpevněnou část mezi pásy dálnice, načež v rychlosti narazil do konstrukce s dopravním značením. Pak se převrátil na pravý bok, po kterém klouzal dalších asi 20 metrů.

viho ( 25. července 2021 22:43 )

Podmínkou nočního řízení dálkového autobusu s cestujícími by mělo být, že v kabině sedí alespoň dva lidé, kteří jsou vzhůru, tedy řidič a další poučená osoba, která na něj dohlíží. Pokud to nejde zařídit, tak by autobus musel v době mezi jednou a šestou hodinou ranní stát, protože to je typická doba, kdy k takovým nehodám dochází vzhledem k biorytmům člověka. Takových nehod v brzkých ranních hodinách už bylo příliš mnoho. A ti mrtví byli nejspíš nepřipoutaní. V autobusech by měl být povinný systém jako v autech, tedy pokud je sedadlo obsazeno, ale pás nezapnutý, tak by po chvíli mělo otravně pískat. Ale na taková jednoduchá bezpečnostní opatření asi euroúředníci nemají čas, ti si raději rozdělují klimatické miliardy a zavádí ekopoplatky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání