Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Romana soudí kvůli nebezpečnému útoku na mladíka (19): Prý ho chtěl uškrtit na prostěradle!

Autor: ČTK, VaB - 
2. listopadu 2021
13:10

Z trestného činu opilství se od úterý zpovídá před zlínským krajským soudem Roman V. Podle státního zástupce se letos v dubnu snažil na protialkoholní záchytné stanici v Kroměříži uškrtit prostěradlem tehdy devatenáctiletého mladíka. Jelikož se podle obžaloby před činem uvedl užitím návykové látky do stavu nepříčetnosti, není stíhaný z pokusu o vraždu, ale za opilství. Hrozí mu tři až deset let vězení. Obžalovaný řekl, že se cítí nevinen.

Třiatřicetiletého muže převezla na záchytnou stanici záchranná služba kvůli akutní intoxikaci návykovými látkami. Předtím Roman V. na tísňovou linku oznámil, že zabil svou matku, což nebyla pravda. Podle žalobce Martina Malůše byly po požití pervitinu a kouření marihuany jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti zcela vymizelé. Personál ho umístil do cely, kde již byl mladý muž.

Podle obžaloby měl Roman V. vlivem působení drog a s tím spojených halucinací pocit, že se jej snaží mladík zabít, proto sroloval prostěradlo, omotal ho muži kolem krku a začal ho velkou intenzitou škrtit. „V důsledku škrcení (napadený) nemohl dýchat a nebyl schopen se bránit," řekl Malůš. Díky zásahu zdravotnice a klientů stanice se podařilo útočníka odstrčit a odtáhnout mladšího z mužů ven z místnosti. Mladík nebyl nijak vážně zraněn. Soud také přehrál kamerový záznam z místnosti, ze kterého je patrné, že útok trval několik minut.

Obžalovaný je stíhaný vazebně. „Cítím se nevinen a ponížen. Dostal jsem z něj strach, když mi vyhrožoval, že mě zabije," řekl k incidentu muž. Připustil, že muži omotal prostěradlo kolem krku a shodil ho na zem. „V žádném případě jsem ho neškrtil. Nejsem žádný vrah, já jsem se jenom bránil," řekl obžalovaný. Doplnil, že se smotáváním prostěradla chtěl uklidnit, jelikož byl ve stresu.

Před soudem pak uvedl, že pervitin užívá pětkrát nebo šestkrát do roka a marihuanu občas. „Nejsem žádný těžký toxikoman," řekl obžalovaný. V minulosti se kvůli závislosti na návykových látkách léčil. V přípravném řízení uvedl, že mívá po požití pervitinu vidiny. Dnes však řekl, že si není vědom toho, že by trpěl halucinacemi. Uvedl také, že spolupracuje s agenty CIA (americká Ústřední zpravodajská služba).

Znalec z oboru psychiatrie konstatoval, že je Roman V. závislý na návykových látkách, požití drog u něj způsobuje psychotickou poruchu. Podle znalce se u obžalovaného projevuje vymizením rozpoznávacích a ovládacích schopností, bludy a ztrátou kontaktu s realitou. Podle znalce z odboru psychologie netrpí poruchou osobnosti a ve stavu střízlivosti je schopen podat věrohodnou výpověď. Hlavní líčení bylo odročeno na 14. prosince.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání