Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Náhlá smrt Stanislava v Teplicích po zákroku policie: Co bylo její příčinou?

Aktualizováno -
26. října 2021
17:00
Autor: ČTK, jel - 
26. října 2021
12:27

Červnová smrt Stanislava v Teplicích neměla souvislost se zákrokem policie. Takové jsou závěry znaleckého posudku, který obdrželo ústecké policejní ředitelství. Případ vyvolal ve městě velké znepokojení a vášně kvůli údajné nepřiměřenosti zákroku. Ukázalo se ale, že za tragickou událostí stálo něco docela jiného.

Jak v úterý informovala policejní mluvčí Šárka Poláčková ze závěrečné pitevní zprávy, kterou dostalo ústecké krajské ředitelství policie, vyplývá, že mezi červnovým zákrokem policistů a úmrtím Stanislava v Teplicích neexistuje žádná souvislost. Muž zemřel krátce po něm. Následně se konalo několik demonstrací, vyšetření události žádala řada tuzemských i zahraničních organizací.

Policisté v tom byli nevinně

„Smrt nastala v přímé příčinné souvislosti s intoxikací pervitinem,“ uvedla Poláčková. Policisté 19. června zasahovali v Teplicích kvůli potyčce dvou mužů, kteří rovněž poškozovali cizí auta. Šestačtyřicetiletý muž poté zemřel v sanitce. Zasahujících policistů se vedle policejního prezidenta Jana Švejdara zastali premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

K důkladnému a nezávislému vyšetření mužovy smrti vyzvala česká pobočka organizace na ochranu lidských práv Amnesty International. Lidé demonstrovali kvůli zesnulému Romovi v Teplicích či Ústí nad Labem. Incident vyvolal velkou pozornost ve světě.

Právník rodiny zesnulého Maroš Matiaško pro zpravodajský server Romea.cz uvedl, že ke znaleckým posudkům je nutno přistupovat obezřetně. Vypracovali je totiž podle něj odborníci z Ústeckého kraje, kteří mají regionální vazby na tamní kriminalisty. „Žádost, aby pitvu a posudek zpracovaly osoby zjevně nezávislé a bez těchto vazeb policie odmítla. Proto je na místě k znaleckému posudku a závěrům znalců přistupovat kriticky a s obezřetností,“ sdělil serveru právník.

Protestovalo se i v zahraničí

Proti policejnímu zákroku v Teplicích protestovali lidé před českým velvyslanectvím v rumunském hlavním městě Bukurešti, členové romské komunity v Kosovu uspořádali protestní pochod k českému velvyslanectví v Prištině. Rada Evropy požádala o nezávislé vyšetření smrti Roma, k tomuto požadavku se připojilo i Rusko.

Policie od začátku vinu na mužově úmrtí opakovaně odmítala, uvedla že Rom byl vůči policistům agresivní, napadl je, a proto použili donucovací prostředky. Poté přivolali sanitku, v níž záchranáři zahájili resuscitaci. Zhruba o 15 minut později lékař v nemocnici konstatoval mužovu smrt. Jako předběžnou příčinu úmrtí lékař konstatoval předávkování drogami, což později potvrdila pitva.

Video  Zatýkání bezdomovce v Teplicích: Muž po zákroku zemřel  - Facebook - Zdenek Zitka
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání