Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nevšední výstava v galerii v Hradci Králové: Tohle jsou nejpovedenější padělky uměleckých děl!

Autor: jp - 
3. října 2021
05:00

To tu ještě nebylo! Velké výstavy se dočkaly jedny z nejlepších výtvorů padělatelů a tvůrců replik uměleckých děl. Některé jsou tak dokonalé, že je od originálů dlouho nerozeznali ani ti největší znalci.

Přes sto věrných napodobenin obrazů, kreseb, plastik a dalších děl od význačných umělců jako Josefa Lady, Jana Zrzavého, Joži Uprky a dalších tvůrců působících od začátku 20. století do současnosti, shromáždila Galerie moderního umění v Hradci Králové. Za vystavené kopie či záměrné vyrobené podvrhy s úmyslem někoho podvést jejich majitelé dali okolo 200 miliónů korun.

Díla jsou ze soukromých sbírek, z kriminalistického ústavu, kde byla jako důkazní materiál, ale i ze sbírek galerií, kde skončila původně mylně zapsaná jako originály. Jen sama hradecká galerie zjistila, že má v depozitáři až 20 falzů.

„Myslím si, že výstava by měla být takovým očistným projektem, který umožní se přestat se schovávat, fakta tajit a tvrdit, že nic takového neexistuje,“ řekla kurátorka výstavy Petra Příkazská. Upozornila na to, že padělání se hodně rozmohlo a český trh s výtvarným uměním je nyní zamořen falzy až z více než 30 procent.

Kopie Zrzavého: Padělatel zapomněl na smyčku v „z“

Detailně je na výstavě rozebraná kopie kresby Dívčí hlava, která vznikla asi v 50. až 60. letech. Bližší okolnosti jejího vytvoření včetně účelu nejsou známé. Dílo získala do sbírek hradecká galerie v roce 1973 z pozůstalosti nevlastního bratra slavného malíře Bohumila Kubišty v domnění, že je pravé.

A ještě nedávno si myslela, že je to originál. Za povšimnutí v něm stojí signatura svědčící o obtížnosti napodobit Zrzavého rukopis. Padělatel se dokonce spletl, když písmeno „z“ napsal nejdříve moderním způsobem. Pak jej opravil na starší formu se spodní smyčkou, kterou umělec rád používal.

Obrazy od fiktivního umělce

Vedle napodobenin dělaných podle originálů jsou na výstavě k vidění obrazy od Bohumila Samuela Kečíře (1904 – 1987), který je příkladem vzniku fiktivního umělce. S jeho výtvory se od 90. let obchodovalo a skutečnost, že nikdy neexistoval, byla odhalena až v roce 2007. Získal dokonce přezdívku Jára Cimrman výtvarného umění. Jeho jméno dosáhlo takové identity, že se dočkal realizace náhrobku, korespondence i výstavy.

vaber ( 3. října 2021 08:24 )

Zrzavému při podpisu ujela ruka a závěr je ,,je to padělek,,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání