Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Na Bruntálsku zemřel potápěč: Kolegové s ním ztratili kontakt, oživit se ho nepodařilo

Lom u Svobodných Heřmanic.
Lom u Svobodných Heřmanic.  (Autor: Blesk:CNC_Karel Janeček)
Autor: ČTK, VaB - 
20. září 2021
08:33

V zatopeném lomu ve Svobodných Heřmanicích na Bruntálsku v neděli odpoledne zemřel jednašedesátiletý potápěč. Jeho kolegové ho našli ve vodě bez známek života a záchranáři se ho marně pokoušeli oživit. Lom má na svědomí už několik lidských životů. 

„Muž se v lomu potápěl se svými kolegy, kteří s ním v průběhu ponoru ztratili kontakt. Nalezen byl později ve vodě bez známek života a vytažen na břeh," uvedl mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl.

Na místo letěl i vrtulník záchranářů. „Přes využití léků, přístroje zajišťujícího nepřímou srdeční masáž, umělou plicní ventilaci i další opatření nevedla snaha záchranářů k úspěchu a zasahující lékař musel nakonec konstatovat smrt pacienta," uvedl mluvčí.

Záchranáři na místě ošetřovali ještě dalšího potápěče, kterému zajistili tepelný komfort, podání léků a kyslík. „Devětačtyřicetiletý muž odmítl transport do nemocnice a vzhledem k nezávažnosti jeho obtíží mohl být ponechán na místě zásahu," uvedl Humpl.

Lom ve Svobodných Heřmanicích na Bruntálsku vyhledávají potápěči nejen z Česka, ale i ze sousedních zemí. Sjíždějí se tam především pro jeho hloubku a čistou vodu. Občas se tam ale stane podobné neštěstí. Například v dubnu 2017 tam zahynul osmapadesátiletý potápěč z Polska a šestačtyřicetiletý potápěč tam přišel o život o rok dříve v únoru. V březnu 2012 se tam pod ledem utopili dva potápěči z Polska a i v dubnu 2007 tam zemřeli dva potápěči najednou - čtyřicetiletý muž se svou osmnáctiletou dcerou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání