Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ohnivé peklo pardubických hasičů: Plameny na dosah, stísněný prostor a nedýchatelný vzduch!

Autor: ran - 
11. září 2021
11:51

Ohnivé peklo na vlastní kůži, ale zatím jen „jako“, si mohou vyzkoušet členové hasičských jednotek ve speciálním cvičném kontejneru na Pardubicku. Zažívají v něm to, co je může v budoucnu čekat  – plameny všude kolem, uzavřený prostor a nedýchatelný vzduch!

Flashover, tak se jmenuje obrovský výcvikový kontejner ve Vysokém Mýtě v Pardubickém kraji, kde se hasiči mohou připravit na to nejhorší, co je v souvislosti s požáry může někdy při plnění pracovních povinností potkat. Kontejner je pojmenován podle nejnebezpečnějšího stádia požáru, tzv. flashoveru, tedy náhlém vzplanutí celého prostoru místnosti.

Teploty atakují 500 stupňů Celsia, dýchatelný vzduch neexistuje a k tomu hrozí každou chvíli výbuch! I v takových podmínkách hasič musí zachovat chladnou hlavu a zachovat se tak, jak vyžaduje situace.

Jak náročná příprava na možný budoucí zásah v hořcích bytech, sklepích, skladech, obchodech a dalších uzavřených prostorách probíhá, popsali pardubičtí hasiči na svých sociálních sítích a přidali k tomu fotky z „pekla“.

Hasiči si v kontejneru vyzkoušejí jednotlivé jevy, se kterými se budou setkávat i v praxi. „Mohou si bezpečně vyzkoušet a zhlédnout vznik a průběh požáru i jak zabránit vzniku jednotlivých jevů,“ uvádějí hasiči. 

Protože oheň je jak známo zlý pán, ani při výcviku ostražitosti nezbývá! „Proto se hasiči musejí v ohrožených prostorách pohybovat při zemi a s nejvyšší opatrností,“ píší pardubičtí hasiči. „Při hasebních pracích je důležité soustředit se na uhašení ohniska požáru,“ dodávají k alchymii zásahů při nebezpečných požárech.

 

  

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání