Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Seniorku z Prahy na Kvildě uštkla zmije: Jed si hodiny cucala z prstu, málem ji to stálo život

Zmije obecná je v Česku chráněná jako kriticky ohrožený druh.
Zmije obecná je v Česku chráněná jako kriticky ohrožený druh.  (Autor: Jaroslav Vogeltanz, archiv Blesku)
Autor: VaB - 
2. září 2021
13:01

Vycucat si hadí jed z rány. Nesmyslný a velmi nebezpečný mýtus, kterým se řídí mnoho lidí. Málem na něj doplatila i seniorka (66) z Prahy. Nedaleko Kvildy ji kousla do prstu zmije, žena si ránu začala cucat, vlastní chybou si ale přivodila velmi vážné následky.

Seniorka z Prahy si na Kvildu vyrazila na sběr borůvek. V lese ale překvapila zmiji, která ji následně kousla. Když došlo ke kousnutí, bylo kolem poledne. O pomoc si žena řekla zhruba o dvě hodiny později.

A to byl jeden z mála faktorů, který v celé situaci hraje hlavní roli. „Na místě jsme byli velice rychle a zjistili, že paní skutečně uštkl had do prstu. Ranku jsme ochladili, paní byla během ošetření velice neklidná a spíše se věnovala svému pejskovi, než nám. Vzápětí přijel sanitní vůz Zdravotnické záchranné služby z Modravy a jeho posádka si ženu už převzala do péče,“ popsal výjezd Jan Ritter, zasahující člen Horské služby Šumava.  

Záchranná služba pak ženu připravila k transportu do nemocnice. Během toho se ale situace začala komplikovat. Žena začala mít oteklý jazyk a obličej. „Podle informací ze ZZS si totiž žena celou dobu před naším příjezdem vysávala jed z ranky a vše polykala. Podle lékařů proto utrpěla vážnou alergickou reakci, která ji výrazně ohrozila,“ doplnil Jan Ritter.

Horská služba proto všechny sběrače podobných plodin varuje před možným setkáním s jedovatým hadem. „Pokud už k uštknutí dojde, nesnažte se v žádném případě jed z rány vymačkat nebo vysát. Jestli nemáte možnost zchlazení, například ledem, zůstaňte v klidu na místě, co nejméně se hýbejte a ihned zavolejte pomoc,“ důrazně na návštěvníky hor apeloval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Pokud se nacházíte v lese a nejste si jisti přesnou polohou, použijte v telefonu staženou aplikaci Záchranka. Ta vás dokáže rychle lokalizovat s přesností na metry, záchranáři díky tomu mají o starost méně s hledáním pacienta.

priserak77 ( 3. září 2021 17:16 )

Další kandidátka na Darwinovu cenu. To je tak, když Pražák vyjede do přírody:>)))

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání