Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Chlapečka z Olomoucka uštkla zmije: Kousla ho do krku!

Zmije obecná je jediným volně žijícím hadem na našem území.
Zmije obecná je jediným volně žijícím hadem na našem území.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: jel - 
12. července 2021
18:26

Zmije zaútočila na chlapce v chatové oblasti u Jívové na Olomoucku. Rodina plaza našla v neděli po poledni v bazénu, z něhož ho vylovila. Dítě musel do nemocnice transportovat vrtulník.

Informaci o dítěti uštknutém hadem přinesl Deník, kterému ji potvrdila mluvčí ZZS Olomouckého kraje Lucie Mikisková. K hadímu útoku mělo podle ní dojít po třinácté hodině poté, co rodina zmiji vylovila z bazénu, děti ale hada zřejmě ještě dál pozorovaly. Zmije pak zaútočila a kousla dítě do krku.

Kvůli obtížně dostupnému terénu záchranáři chlapečka ve stabilizovaném stavu transportovali letecky do nemocnice v Olomouci. Naštěstí jeho stav nebyl vážný, a zdravotníci mu ani nemuseli podat protijed. 

„Vzhledem k místu poranění došlo snad i na vysávání krve v oblasti uštknutí, což se dle současných standardů již nedoporučuje. Dítě mělo lehký otok v oblasti uštknutí, ale mohlo to být po vysávání krve, zduření tkáně,“ řekla serveru Mikisková.

S největší pravděpodobností se had chtěl ochladit ve vodě, proto se ocitl v chatové oblasti. Posečené trávníky totiž zmije nijak nevyhledává. Zmije je naším jediným jedovatým hadem, může být nebezpečná především pro malé děti. V případě, že váží více než 15 kilogramů, jed by je neměl ohrozit na životě. Každý člověk ale reaguje jinak a je třeba stav po uštknutí pozorovat a případně zavolat záchranku.

Video  Víte, co dělat, když dítě vdechne předmět a dusí se? V žádném případě s ním neklepejte hlavou dolů a podívejte se na správný chvat!  - Adam Balažovič
Video se připravuje ...

 

vosavopruz ( 12. července 2021 21:14 )

Dominik Feri má zase po ruce mambu černou

hejpockej ( 12. července 2021 20:23 )

zmije bezduvodne neutoci...decko ji muselo vypro­voko­vat.­..ji­nak na celem svete hadi vymiraji..."mezi ubývajícími druhy je mimo jiné i evropská užovka a zmije. Hadi hrají důležitou roli ve fungování řady ekosystémů. Udržují například na uzdě populace hlodavců."

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání