Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Průlomový rozsudek k vlakové tragédii ve Studénce? Manažeři dostali roky vězení!

Aktualizováno -
31. srpna 2021
18:38
Autor: ČTK - 
31. srpna 2021
16:51

Okresní soud v Novém Jičíně v úterý uznal pět manažerů stavebních firem vinnými za pád mostu ve Studénce v roce 2008, po němž zahynulo osm lidí. Zdeněk M. a Oldřich M. z firmy Bögl & Krýsl dostali 3,5 roku vězení nepodmíněně. Petr J. a Michal F. ze společnosti Ostravské dopravní stavby (dnes Eurovia) a Miroslav K. z firmy Bögl & Krýsl dostali podmíněné tresty. ČTK to řekla mluvčí soudu Pavla Nippertová.

Neštěstí se stalo 8. srpna 2008. Do trosek zříceného silničního mostu narazil mezinárodní rychlík. Osm cestujících tragédii nepřežilo a skoro 100 dalších utrpělo zranění, někteří s dlouhodobými následky.

Právník společnosti Bögl & Krýsl předložil k odvolacímu jednání nový revizní posudek. Nippertová řekla, že soudce Jaromír Pšenica dnes ale posudek jako důkaz odmítl. Dokazování tak skončilo a jednání pokračovalo závěrečnými řečmi, na něž odpoledne navázalo vyhlášení rozsudku. Státní zástupce žádal nepodmíněné tresty, obhájci zproštění viny.

Úterní rozsudek je u novojičínského senátu třetí v pořadí. Obžalovaných bylo původně deset. V roce 2017 je soud všechny zprostil viny, protože se podle něj nepodařilo prokázat, proč přesně most spadl a že by za to mohli právě obžalovaní. Státní zástupce se proti tomu odvolal a Krajský soud v Ostravě v následujícím roce rozsudek zrušil a vrátil případ okresnímu soudu.

V roce 2019 novojičínský soud opět vynesl zprošťující rozsudek. Krajský soud loni v případě pěti obžalovaných zprošťující rozsudek potvrdil, ovšem u druhé poloviny obviněných prvoinstanční zproštění viny zrušil a nařídil nové projednání jejich případu. Okresní soud se nyní musel řídit jeho závazným pokynem.

Jeho rozsudek ovšem není pravomocný. Server iDnes uvedl, že Zdeněk M. a Oldřich M. se proti rozsudku na místě odvolali. Tři odsouzení s podmíněnými tresty si ponechali lhůtu pro případné odvolání, stejně tak státní zástupce.

1pravda1 ( 31. srpna 2021 18:35 )

Jinde píší - každý z obžalovaných mohl tragedii zabránit, mohli pořádně kontrolovat konstrukci, jestli váhu přesunovaného mostu unese v každém okamžiku a hlavně VIDĚLI JSTE NĚKDE, KDE SE PRACUJE NA SILNICI, ŽELEZNICI, ŽE BY NEBYL OMEZEN PROVOZ? ONI PŘESUNUJÍ MOST A POD NÍM JEDOU VLAKY V NEOMEZENÉ RYCHLOSTI? TAKŽE - KDO MĚL POŽÁDAT O VÝLUKU JÍZDY VLAKŮ PO DOBU PŘESOUVÁNÍ MOSTU A NEBO ALESPOŇ OMEZENÍ RYCHLOSTI, A NEUDĚLAL TO.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání