Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pyrotechnik Vlastimil zemřel po výbuchu v Brdech: Lidé rodině poslali přes sto tisíc během pár dnů

Autor: VaB - 
27. srpna 2021
05:18

Pyrotechnik Vlastimil K. zemřel poté, co v červenci s kolegou v Brdech prováděli pyrotechnickou asanaci. Jedna z výbušnin explodovala a oba muže vážně zranila. Vlastimil později zemřel v nemocnici. Podle kolegů byl velkým odborníkem na munici. Lidé na podporu rodiny ve veřejné sbírce vybrali už 100 tisíc korun. A další peníze přibývají.

U vojáků sloužil Vlastimil už od roku 1986, od roku 2003 pak působil u pyrotechniků 15. ženijního pluku. V úterý 20. července společně s jinými kolegy v Brdech prováděl asanační pyrotechnickou prohlídku. Pak došlo k výbuchu.

Zranil se jak Vlastimil K., tak i jeho kolega. Do nemocnice je převezl vrtulník a sanitka. Zatímco kolega byl z péče lékařů brzy propuštěn, Vlastimil svým vážným zraněním podlehl. „Patřil mezi největší odborníky na munici. Armáda ztratila výjimečného odborníka,“ uvedli vojáci.  

Poslední rozloučení proběhlo za účasti rodiny, přátel, kolegů a zástupců armády. Velkou oporou celé rodiny byl i kaplan 15. ženijního pluku, kapitán Tomáš Harastej: „Nemám rád klišé a přehánění, ale jsem rád, že u Vlasty můžu říct, že jsme ho vnímali jako férového člověka, jako někoho, na koho je spolehnutí, jako humoristu a člověka, který dokázal být přítelem, skutečným bratrem a milujícím manželem..."

Kolegové chtěli podpořit i rodinu zemřelého vojáka také finančně. „Během prvních dvou dnů naší finanční sbírky na podporu rodiny Vlastimila Kalivody se na transparentním účtu sešlo 72 200,-Kč. Děkujeme,“ uvedli zástupci Nadačního fondu Ozbrojených složek ČR.

Ve veřejné sbírce, která končí na konci září, se během prvních několika dní podařilo vybrat přes 100 tisíc korun.

Video  Jak zastavit krvácení. Rady záchranáře Víta Samka  - Petr Němeček/ CNC
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání