Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Romana (9) z Přerova srazil vlak, když si hrál s kamarády u tratě: Učil se znovu chodit i mluvit

Autor: rc - 
25. srpna 2021
05:15

Obrovské štěstí měl devítiletý chlapec z Přerova. Roman si se svými kamarády hrál u železniční tratě, když v tu chvíli místem projížděl vlak mířící směrem na Ostravu a chlapce zachytil. Roman utrpěl rozsáhlá zranění a byl převezen letecky do nemocnice. Malý hrdina však zabojoval a domů odešel po svých.

Letecká záchranná služba začátkem května převezla do nemocnice devítiletého Romana z Přerova. „Skupina dětí si hrála a trávila svůj volný čas v kolejišti v blízkosti firmy Olympus. Uvedeným místem v té době projížděl rychlovlak ve směru na Ostravu, který zachytil a vážně zranil nezletilého chlapce,“ informoval tehdy policejní mluvčí. Mluvčí olomoucké krajské záchranné služby Lucie Urbanová po nehodě uvedla, že na místě chlapce resucitovala posádka vlaku.

„Chlapec se poté začal probírat, byl poté převeden na umělou plicní ventilaci. Kvůli podezření na zlomeninu stehenní kosti byl celkově imobilizován a anelgetizován a byl převezen ve stabilním stavu leteckou záchrannou službou na dětské traumacentrum,“ dodala.

Vážná zranění

Zranění malého chlapce byla tak rozsáhlá, že se lékaři neodvažovali odhadnout, zdali se domů z nemocnice vrátí. „Šlo o takzvanou tlakovou vlnu, protože on byl v bezprostřední blízkosti toho rychlíku. On se asi narazil o zem, a pravděpodobně ještě o nějakou betonovou stěnu,“ uvedl pro Události Ostrava primář Tomáš Zaoral.

Roman si v nemocnici poležel víc jak dva měsíce. Učil se znovu chodit i mluvit. „Slyšet ten jeho hlas, to byla nádhera,“ popsala maminka Romana Jana chvíli, kdy na ni znovu Roman promluvil. Primář Zaoral navíc pro Události Ostrava dodal, že rychlý zásah posádky vlaku zřejmě zachránil Romanovi život. „Doba, kdy se k životně důležitým orgánům nedostane kyslík, a samozřejmě zastavený oběh, je rozhodující,“ uvedl Zaoral.

VIDEO: Podstatné úkony první pomoci

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání