Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Karolínce (2) zachránili život strážníci z Jablonce nad Nisou: Dusila se a měla zapadlý jazyk!

Strážníci z Jablonce nad Nisou zachránili dvouletou Karolínku.
Strážníci z Jablonce nad Nisou zachránili dvouletou Karolínku.  (Autor: Město Jablonec nad Nisou, Blesk: David Malík)
Autor: VaB - 
27. července 2021
14:31

Červencové bleskové povodně se nesmazatelně zapíšou do historie města Jablonec nad Nisou. Nejsou však jedinou vážnou událostí, která se v městě odehrála. Strážníci také zachránili život teprve dvouleté Karolínce. Dívka se začala dusit, měla pěnu kolem pusy a zapadlý jazyk. Tatínek ve stresu omylem zavolal strážníkům. Ti pak rozjeli záchrannou akci.

14. července udeřily na Jablonec nad Nisou a okolní obce bleskové povodně. V Jablonci na ně budou dlouho Vzpomínat. V tomto měsíci se ale stala i hezká událost. Jde o záchranu malé holčičky Karolínky, která má šťastný konec.

Bylo kolem deváté hodiny večer, když se na operačním středisku jabloneckých strážníků rozdrnčel telefon. Tatínek říkal, že se mu dusí dítě. „Otec se omlouval, že si spletl linku s číslem záchranky, kterou chtěl volat, protože jim umírá dvouletá holčička,“ popisuje dramatické hlášení ředitel MP Jablonec n. N. Michal Švarc.

Strážníci ale na nic nečekali, šlo o každou sekundu. Na adresu okamžitě vyjela hlídka, která má ve svém vozidle AED – automatizovaný externí defibrilátor. Zároveň s nimi vyrazila i nejbližší hlídka v terénu. A dispečer mezitím volal záchranku.

„Obě hlídky strážníků přijely na místo společně tři minuty po telefonátu rozrušeného otce. Strážníci s přístrojem AED se okamžitě ujali holčičky, zhruba dvouleté, s vysokou teplotou. Tu se rodiče snažili dva dny snižovat léky,“ popisuje dramatické momenty Švarc.

Dvouletá Karolínka se dusila, měla pěnu kolem pusy a zapadlý jazyk. „Strážníci dítě položili na tvrdou podložku a ihned zjišťovali životní funkce. Holčička se poté rozplakala a nadýchla,“ říká Švarc s tím, že dívenka měl teplotu 39,6 stupňů Celsia. Rodiče se snažili teplotu snížit léky, ale to nefungovalo. Dispečerka doporučila anální čípek a ledové zábaly celého těla.

Sanitka dorazila 20 minut po městské policii a holčičku převezla do jablonecké nemocnice. „Lékař ze záchranky poděkoval strážníkům za rychlý a adekvátní zásah, který děvčátku zachránil život. Zachráněná Karolinka je už z nemocnice doma a strážník Jakub Loprais jí i jejímu staršímu bratrovi ve čtvrtek 22. července předal na památku plyšového Fandu Pandu,“ doplnil Švarc.

Poděkování zaslala strážníkům i maminka Karolínky: „Moc bych chtěla poděkovat. Opravdu moc si toho vážíme, klobouk dolů, pomáháte a chráníte 100%. Díky, že nám strážníci dceru Karolínu drželi při životě. Dělali, co mohli, do příjezdu záchranky byla malá v pořádku díky vašim skvělým strážníkům.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání