Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Největší dělo zbraňové amnestie: Muž z Hradecka odevzdal obří kanón

Autor: DH - 
22. července 2021
11:22

Zbraňová amnestie, která v rámci akce české policie potrvá ještě 14 dnů, s sebou často přináší různá překvapení. Mezi taková se rozhodně řadí i „úlovek“ královéhradeckých policistů z poloviny června. V rámci amnestie se jim totiž přihlásil majitel obřího pevnostního kanónu.  

Policie se o pevnostním kanónu dozvěděla od muže, který vystupoval jako statutární orgán klubu z Hradce Králové. Ten vlastní v Orlických horách pevnost, v níž je umístěn nefunkční pevnostní kanón.

„Je dovezený v minulých letech z Francie. Aby zabránili pochybnostem a spekulacím, zvolil postup dobrovolného oznámení v rámci zbraňové amnestie, aby ke kanónu bylo možné získat doklad nebo potvrzení podle současné platné legislativy,“ napsala policie.

Pracovníci odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál povolili majiteli, vzhledem k tomu, že je v objektu s mříží, ocelovými dveřmi a bezpečnostní elektronikou, aby kanón ponechal na místě. Na místo ho proto vyrazil zkontrolovat specialista.

„Do zmíněného objektu se dostavil specialista z odboru služby pro zbraně a bezpečnostního materiálu společně s expertem z odboru kriminalistické techniky a expertíz, kteří ve spolupráci se členy klubu zjistili, že se jedná o pevnostní poloautomatický protitankový kanón vzor 36 ráže 47 mm. Potvrdili jeho nefunkčnost poškozením a degradací korozí, kterými se stal kanón trvale a nevratně nepoužitelným ke střelbě. Kanón je teď veden i v systému Centrálního registru zbraní jako zbraň kategorie D, pod kterou nově spadají i neaktivní torza zbraní,“ doplnila Iva Kormošová z královéhradecké policie.

„Při letošní zbraňové amnestii, která byla vyhlášena 30. ledna, bylo v Královéhradeckém kraji zatím odevzdáno celkem 187 zbraní a 3116 kusů střeliva. V roce 2009 bylo odevzdáno téměř 600 zbraní a v roce 2014 - 335 zbraní,“ uzavřela mluvčí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání