Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sloup v Žamberku spadl i s čápaty: Nové hnízdo jim vytvořilo město

Autor: VaB - 
2. července 2021
18:07

Prudká bouře v Žamberku na Orlickoústecku zlomila sloup i s hnízdem čápů. Všechny se podařilo zachránit, jedno mládě si ale zlomilo křídlo. Teď už mají nový domov, brzy se snad dočkají i silnějšího sloupu.

Ve středu se Žamberkem prohnala silná vichřice. Kvůli té dokonce spadl i telegrafní sloup, na kterém bylo čapí hnízdo. A to i se čtyřmi opeřenci, které se ale podařilo zachránit a převézt do záchranné stanice. Jedno z nich si ale zlomilo křídlo.

Město se snažilo situaci rychle vyřešit a začalo pracovat na opravě sloupu. A netrvalo to dlouho a už druhý den stál ve městě nový sloup i s upraveným hnízdem. „Sloup s čapím hnízdem je zpět a v hnízdě je živo – vrátila se 3 ze 4 mláďat, čtvrté se léčí v záchranné stanici. Čekáme na reakci čapích rodičů,“ uvádějí zástupci města. Rodiče mezitím kroužili kolem a situaci obhlíželi.

„Mláďata už jsou velká skoro jako dospělí, jen vyletět z hnízda! Prozatím mají v hnízdě dostatek výživné potravy a jen čekáme, kdy se k nim připojí jejich rodiče,“ doplnili. 

Rodiče jsou už zpět v novém hnízdě. Nechybělo dlouho a začali si ho upravovat k obrazu svému. Město ale počítalo i s variantou, že se nevrátí. Pak by musela být čápata dokrmována z plošiny člověkem. 

Video  Čapí hnízdo v Žamberku.  - Město Žamberk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání