Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čapí rodinka přišla o matku: Ptačímu vdovci teď pomáhají s krmením mláďat i místní obyvatelé

Autor: rix - 
31. května 2021
11:02

Tragický příběh čapího páru se odehrál v Mladých Bukách na Trutnovsku. Čapí táta tam přišel o partnerku, která se stala obětí drátů elektrického napětí. Otec zůstal tak na jejich čerstvě vylíhnuté ratolesti sám. Strhla se vlna solidarity a čapímu tátovi pomáhají jak místní obyvatelé, tak hasiči. 

Čapí máma uhořela na sloupu vysokého napětí. To byla pro ptačí rodinku pohroma, protože na komíně už se skvěla čtyři živá mláďátka. Ačkoli už jsou na komíně ratolesti jen tři, ptačí táta pojmenovaný Bukáček se musí hodně otáčet, aby své potomky uživil. Nejenže musí mladé čápy krmit, ale i zahřívat, což byl původně matčin úkol. 

Hnízdo čápů je díky webkameře známé po celé republice. Místní pracovníci tam čapímu tátovi pomáhají a nosí na hnízdo čerstvé rybky. Ty mimo jiné obstarali místní hasiči, když využili svou techniku k jejich obstarání. Lidé mimo jiné přispívají na čápy i částkou na transparentní účet. 

Hlavním ošetřovatelem je pan Havran, který se nebál lézt za čápy po vysokém žebříku a několikrát denně jim sháněl různou vhodnou potravu. 

„Jde o unikátní experiment sledovaný prostřednictvím webové kamery ornitology z celé republiky. Poslouží jako pilotní projekt záchrany mladých čápů. Jsme na začátku a nelze nic předjímat,“ uvedl pro Novinky David Číp ze Záchranné stanice ohrožených zvířat JARO v Jaroměři.

Jisté nebylo, zdali bude čapí táta pomoc od lidí akceptovat. Tato nejistota ale naštěstí vzala za své. Přinesenou potravu už i natráví a přirozeně mláďata sám krmí. A jelikož už mláďata dostatečně vyrostla, potravu už pracovníci nenosí tak často a spíše ji dávají čápům mimo hnízdo do jeho blízkosti, odkud si ji jejich otec sám vezme. Ratolesti tak nejsou zbytečně rušeny. 

y1xcvbnm ( 2. června 2021 11:47 )

Co se stalo s tím čtvrtým mládětem?? Ví někdo??

naidka ( 31. května 2021 13:40 )

Už vidím, že místo tohoto článku na titulku dali Babiše a jeho Čapí hnízdo dobrá ironie.

naidka ( 31. května 2021 13:32 )

Loni jsem taky sledovala webovky z čapího hnízda a nebylo to nic veselého. Dospělí se sice snažili, ale kvůli častým dešťům mladé čapíky uchránit nedokázali. Museli se dívat, jak ti promočení chudáčci jeden po druhém hynou. Bylo mi jich líto, čapí hnízdo je takovým symbolem soužití lidí s přírodou.

frantacizek ( 31. května 2021 11:39 )

tak to máš silné nervy, tohle sledovat je peklo, jak jsem pochopil hned 1. sezonu. Rád bych měl čápy na svém pozemku u rodinného domku, ale nerad bych řešil tyhle situace, které bohužel s nimi jsou časté..

Zobrazit celou diskusi