Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Policie popsala posledních 45 minut života zakleknutého Roma Stanislava (†46): Vlastní video nemáme, přiznala

Autor: rix - 
24. června 2021
17:07

Mnoho vášní vyvolala sobotní akce trojice policistů proti Romovi v Teplicích. Strážci zákona tam zasahovali proti intoxikovanému a agresivnímu Stanislavovi T. (†46). Ten ale krátce po jejich zákroku zemřel. Někteří lidé považují jejich jednání za zbytečně brutální. Policie si ale za jeho nutností a přiměřeností stojí.

Muž romského původu se podle policie choval velmi nevybíravě při hádce se svým známým. Začal poškozovat cizí majetek, když bezhlavě mlátil do zaparkovaného auta, a jeho chování vykazovalo známky intoxikace drogami. Stanislav T. se neovládal a jednal jako smyslů zbavený. Když na místo přijeli policisté, snažili se ho ihned zpacifikovat. 

Zbývalo mu 45 minut života

„Ve 14.55 bylo v Teplicích přijato oznámení, že na místě dochází k napadání dvou osob a poškozování majetku. Na místo byla vyslána hlídka,“ popsal běh událostí během čtvrteční tiskové konference krajský ředitel ústecké policie Jaromír Kníže. Policejní hlídka podle něj na místo dorazila čtyři minuty poté.

„Zde policisté našli muže, který vydával nesrozumitelné výkřiky,“ pokračoval Kníže. Pachatel se prý do policistů pustil a jednoho se snažil strhnout na zem, což vyústilo k použití donucovacích prostředků.

V 15:02 byla hlídkou vyžádána součinnost záchranné zdravotnické služby. „Muž vykazoval příznaky použití OPL (omamných a psychotropních látek, pozn. red.), vysvětlil policista. 

Sanitka na místo dorazila v 15:11. „Muž byl v součinnosti policie a záchranářů uložen do vozidla záchranné zdravotnické služby,“ pokračoval v líčení událostí Kníže. V sanitce byla zahájena Stanislavova resuscitace. Záchranáři ho odvezli v 15:28. „Následně jsme byli vyrozuměni, že v 15:45 v teplické nemocnici ošetřující lékař konstatoval smrt pacienta,“ dodal Kníže.

Policie vlastní záznam nemá

Podle náměstka ředitele krajského ředitelství pro službu kriminální policie a vyšetřování Zbyňka Dvořáka použité donucovací prostředky odpovídaly intenzitě útoku od pachatele a jednalo se v zásadě o nejmírnější z možných. 

„Pitva neodhalila známky poranění orgánů ani dušení,“ zopakoval předběžné závěry lékařů. Upřesnil rovněž, že v těle Stanislava T. našli pervitin. Kníže doplnil, že policie nemá vlastní záběry ze zákroku a žádá o další materiály veřejnost. Na místě nejsou pouliční kamery, kamera v policejním voze nic nezachytila. „Policisté mají ve vozech záznamové zařízení, záleží na veliteli zásahu, jestli dá pokyn k jeho použití, což se v tomto případě nestalo,“ uvedl Kníže.

Zákrok vyvolal řadu otázek

Smrt Stanislava T. bezprostředně po policejním zákroku vyvolala velkou nevoli napříč nejen českou společností. Začaly se objevovat názory, že v Teplicích došlo ke stejnému zločinu, jako v případě úmrtí Američana George Floyda. Na vnější podobnost obou zákroků upozornila organizace Romea.

Za českou policii se postavil i premiér Andrej Babiš. „Pokud někdo ničí auta, je agresivní a jednoho policistu dokonce pokouše, tak nemůže čekat, že s ním budou zacházet v rukavičkách,“ uvedl na Facebooku a dodal, že slušný člověk se jen těžko dostane do podobné situace.

Video  Stanislav T (†46) před zákrokem policie bušil do auta a pak se skácel na zem  - Twitter
Video se připravuje ...

Rada Evropy ale podobně jednoznačně odsuzující názor nesdílí. Organizace vyzvala k bezodkladnému, důkladnému a nezávislému vyšetření tragédie, která je podle ní velmi znepokojující.

Romská organizace protestuje

Jako nelidský, odporný a brutální označil zásah šéf Ústřední rady německých Sintů a Romů Romani Rose. V prohlášení vyzval k plnému objasnění teplického incidentu a k přísnému potrestání policistů a chce se obrátit na vrcholné představitele Česka a Německa.

Šéf policie Jan Švejdar ale policisty podpořil. Vyjádřil soustrast pozůstalým, ale strážci zákona podle něj jednali správně. To potvrdil i GIBS„Po vyhodnocení shromážděných materiálů policejní orgán GIBS konstatuje, že momentálně nespatřuje v jednání zasahujících policistů trestný čin,“ uvedla jeho mluvčí Ivana Nguyenová. Policisty slovy podpořil i ministr vnitra Jan Hamáček. 

Video  Zatýkání bezdomovce v Teplicích: Muž po zákroku zemřel  - Facebook - Zdenek Zitka
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání