Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šíleného teroristu Karlose Šakala skrývala StB v Praze: Nakonec ho dopadli při plastické operaci

Autor: mc - 
4. června 2021
05:00

Ve své době to byl nejhledanější terorista světa. Vlastním jménem Ilich Ramírez Sánchez má na svědomí více než osmdesát lidských životů. Dnes si odpykává tři doživotní tresty ve vězení ve Francii. Roky byl na útěku, několikrát „navštívil“ i Československo, jednou dokonce pod ochranou StB. Francouzské tajné služby ho ale léčkou zadržely doslova na chirurgickém sále, když mu měl být obličej upraven plastickou operací.

Illich, nebo chcete-li Karlos, se narodil do rodiny bohatého právníka a zarytého komunisty v Caracasu ve Venezuele. Jeho mladší bratři dostali dokonce jména Vladimir a Lenin. Rodinné zázemí do velké míry formovalo jeho budoucnost, tvrdil o sobě, že je marxistou.

Video  Šíleného teroristu Karlose Šakala StB skrývala v Praze: Nakonec ho dopadli při plastické operaci.  - Mall TV
Video se připravuje ...

Přidal se ke komunistickému studentskému hnutí, vycvičil se na Kubě a už v roce 1975 jako terorista zabil první tři lidi. Jméno si udělal jen o několik měsíců později, když vedl přepadení a následný únos členů OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu) ve Vídni. Drželi 60 rukojmích, včetně 11 ministrů.

Od té doby byl Karlos psancem, který přestože měl na svou hlavu vydán zatykač, zvládl spravedlnosti unikat dlouhé roky. A mezitím dál zabíjel. Dá se jen těžko odhadnout proč – mnozí tvrdí, že byl zarytým odpůrcem imperialismu a vedl proti němu doslova svatou válku. Jiní říkají, že to byl prachsprostý nájemný zabiják, ostatně měl být podporován KGB i německou Stasi. 

A nemusíme chodit příliš daleko, během svého ukrývání po Evropě několikrát navštívil i Československo. StB ho dokonce přijala pod svou ochranu v Praze. Nic ale netrvá věčně a ukázalo se, že Karlos si nevybíral lidi příliš dobře.

Když měl v roce 1994 podstoupit plastickou operaci v Súdánu, francouzská tajná policie uplatila jeho chirurga a ten mu prý dal silnější narkózu. Francouzi si omámeného teroristu odvezli do vlasti, kde ho roku 1997 odsoudili na doživotí, ke kterému po pár letech přidali ještě další dvě.

gabreta ( 4. června 2021 10:05 )

No a co, že se u nás skrýval? Využívaly ho všechny tajné služby po světě a pak se najednou nehodil. Věděl toho příliš!! Nakonec amíci si vycvičily teroristu Usámu bin Ládina, kterého pak taky naháněl celej svět!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání