Původně byl Antonín D. obžalován z propagace a podpory terorismu, hrozilo mu až 15 let vězení a obžaloba pro něj požadovala pět let za mřížemi. Soud ale usoudil, že se Antonín D. dopustil přečinu schvalování trestného činu, za který hrozí až roční vězení.

„V příspěvcích obžalovaného nepadlo žádné slovo o teroristickém útoku. Ale některé věty už ale byly za čarou svobody slova,“ uvedl předseda senátu Tomáš Mahr.

Příspěvky na internetu

Antonín D. na internetu pod článkem o smrti o třech českých vojácích zabitých v Afghánistánu přidal příspěvky, ve kterých jejich smrt schvaloval. V jednom z příspěvků napsal: „Ti čeští teroristé a váleční zločinci, co se podílejí na zločinné agresi vůči afghánskému lidu, našli svůj spravedlivý trest z rukou mudžahedínů. Ti tam zajisté zadarmo a z přesvědčení nebojovali.“

Podle Martina Bílého z Vrchního státního zastupitelství v Praze tyto příspěvky přesáhly hranici svobody projevu. „A také svobody volně vyjadřovat své názory, neboť obviněný schvaloval jednání vraha a vraždy,“ uvedl Bílý.

U soudu za totality i teď

Antonín D. strávil za komunistického režimu několik let ve vězení jako nepřítel státu. Teď trestní stíhání i soud vnímal jako šikanu, kterou proti němu za totality používala Státní bezpečnost (StB).

„Vracejí se bolševické časy. Je to otázka mých ústavních práv si vyjádřit svůj názor i na internetu. Neuvedl jsem žádné podněty k vraždění. Válečný zločin je válečný zločin, ať ho dělá Franta, nebo Pavel. Tito vojáci šli do Afghánistánu dobrovolně, a kdyby nedostali zaplaceno, nešli by tam,“ hájil se Antonín D. Rozsudek není pravomocný, obě strany si nechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Vyznamenaní vojáci

Tři čeští vojáci Patrik Štěpánek (†25), Kamil Beneš (†28) a Martin Marcin (†36) zemřeli v létě 2018 na misi v Afghánistánu. Při hlídce nedaleko vojenské základny Bagrám je zabil sebevražedný atentátník, který se u nich odpálil. Od prezidenta Miloše Zemana obdrželi všichni tři vojáci in memoriam medaili Za hrdinství.   

VIDEO: Ministr Petříček: Účast Česka v Afghánistánu je důležitá.