Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Záhadné zmizení mladičké dívky: Našly se její ostatky po 53 letech?

Autor: ran - 
19. května 2021
19:05

Britská dívka Mary, údajná oběť sériového vraha Freda Westa a jeho ženy Rosemary, možná leží zakopaná ve sklepě kavárny, kde pracovala. Pod podlahou se našla textilie podobná té, z níž byl ušit kabát, který měla dívka na sobě v den zmizení. Forenzní vykopávky budou trvat minimálně dva týdny.   

Mary Bastholmová zmizela v britském městě Gloucester v roce 1968 těsně před tím, než se měla sejít se svým přítelem. Bylo jí tehdy 15 let. Tim Merrett jí vyrazil naproti k autobusové zastávce, kde se měli sejít, dívka ale nepřijela. A ani on, ani nikdo jiný ji už nikdy nespatřil.

Vrah West před soudem spáchal sebevraždu

Má se za to, že Mary unesl a zavraždil sériový vrah Fred West, který mezi lety 1967 a 1987 zabil celkem 12 lidí. V roce 1994 byl zadržen, ještě před hlavním líčením však spáchal sebevraždu. Zvěrstev se dopouštěl spolu se svojí ženou Rosemary, ta dodnes sedí na doživotí za vraždu 10 lidí.

Tělo mladičké Mary se nikdy nenašlo, nyní se ale zdá, že se její ostatky možná nacházejí ve sklepě kavárny, kde Mary pracovala a odkud měla toho osudného dne za přítelem vyrazit.

Našel se kus jejího kabátu?

Jak napsal web deníku Sun, pod podlahou kavárny se našel kus textilie připomínající kabát, který měla tehdy dívka na sobě. Britskými médii také proběhla zpráva, že se u kusu látky našly i kosti, to ale policie zatím popřela.  

Nález policii ohlásila televize, jež na místě natáčela dokument o tragickém osudu Mary. Štáb operoval s průzkumnou kamerou pod úrovní ulice a při té příležitosti narazila právě na podezřelou tkaninu a další indicie, že by ve sklepě mohl být někdo zakopán.   

 

Sériový vrah West v 60. letech bydlel pár desítek metrů od kavárny a byl jejím častým hostem. Jak uvádí web Mirror, její rodiče byli vždy přesvědčeni, že někdo, nejspíš West, Mary nabídl svezení a pak ji zavraždil.

Rodina kopání sleduje

Na místě pracují spolu s policií i forenzní archeologové a antropologové. Policie uvedla, že prozkoumávané místo vykazuje několik „stavebních anomálií“, zejména výdutě a různá prázdná místa. Teď bude několik týdnů trvat, než se vše řádně prozkoumá a prověří se, zda kus oblečení skutečně patřil nebohé Mary.  

Maryina rodina chápe, že je možné, že žádné její ostatky nenajdeme, ale dobře vědí, že pro to, abychom zjistili, zda tam dívka je, nebo není zakopána, uděláme všechno,“ uvedl detektiv John Turner, který na případu pracuje.

Rodina vydala prohlášení, v němž uvedla, že snahu policie o nalezení ostatků kvituje. „Dává nám to naději, že po těch letech budeme Mary moci důstojně uložit k věčnému spánku,“ sdělili médiím členové rodiny prostřednictvím advokáta. 

Důkazy nebyly, teď jsou 

Místní policie už v roce 2012 odmítla na místě zahájit vykopávky, neměla prý totiž dostatečné důkazy, že by tam dívčiny ostatky měly být. Snímky, jež poskytla televizní společnost pracující na místě na dokumentu o Mary, ji však přesvědčily, že kopat má smysl.

Podle Westova syna Stephena se jeho otec před smrtí k Maryině vraždě přiznal, policie to ale nebrala za bernou minci. „West policii při výsleších namluvil tolik lží, že je dodnes velmi složité odlišit fakta od nepravd a vybájených věcí,“ zakončil Turner.

Již v 90. letech nicméně tehdejší majitel kavárny našel na toaletách zazděný školní sešit, který údajně patřil právě Mary.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání