Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nejvyšší odškodné v dějinách! Bratři ho dostali za 30 let ve vězení

Nejvyšší odškodné v dějinách! Bratři ho dostali za 30 let vězení!
Nejvyšší odškodné v dějinách! Bratři ho dostali za 30 let vězení!  (Autor: ČTK/Michael Biesecker/Chuck Liddy)
Aktualizováno -
19. května 2021
19:50
Autor: ČTK - 
18. května 2021
06:14

Vražda, která všemi otřásla a nutně potřebovala viníka. Za mřížemi proto skončili dva mentálně postižení mladíci (tehdy 19 a 15). Nevlastní bratři nedokázali nikomu vysvětlit, že jsou nevinní. Skončili na 30 let za katrem a teprve pak se ukázalo, že byli obětními beránky místo krutého vraha, který navíc neútočil poprvé. Soud jim za zpackané životy přiřkl astronomické odškodnění.

Porota v americkém státě Severní Karolína minulý týden přiznala celkem 75 milionů dolarů (1,5 miliardy Kč) dvěma nevlastním bratrům, kteří byli v mládí nespravedlivě odsouzeni za znásilnění a vraždu 11leté dívky a strávili 31 let za mřížemi.

Milion dolarů za každý rok vězení

Za každý z těchto roků by podle porotců měli oba dostat po jednom milionu na odškodném a k tomu 13 milionů prostřednictvím pokuty pro viníka. O víkendu o případu informoval deník The Washington Post (WP).

Rozhodnutí o odškodném vzešlo z federální stížnosti na porušení občanských práv Henryho McColluma a Leona Browna ze strany úřadů. V roce 1983 byli odsouzeni poté, co je policie hodiny vyslýchala bez přítomnosti právníka, načež chlapci ve věku 19, respektive 15 let podepsali doznání připravená vyšetřovateli. Oba nevlastní bratři tmavé pleti trpí mentálním postižením a v době trestního stíhání měli problémy s porozuměním psanému textu. Později uvedli, že přiznání podepsali, aniž by chápali, co to znamenalo.

Zachránily je dochované vzorky

Na svobodu se dostali v roce 2014, když analýza DNA případ zavražděné 11leté dívky spojila s jistým mužem, který si odpykával trest za jiný případ znásilnění a vraždy. McCollum a Brown následně vznesli civilní žaloby proti policejnímu sboru, který měl na starosti jejich stíhání, i proti městečku Red Springs, kde byla před více než 30 lety nalezena mrtvá dívka. Podle jejich právníků je vyšetřovatelé manipulativně dotlačili k přiznání viny.

Byli snadnými terči

„Porota nemohla vyslat silnější signál ohledně toho, že občané této země nebudou tolerovat nevhodné chování bezpečnostních složek a už nebudou slepě důvěřovat svědectvím policie na úkor těch od marginalizovaných lidí,“ reagoval na páteční verdikt právní zástupce bratrů Elliott Abrams.

Přiznaná částka podle něj představuje nejvyšší udělené odškodné v dějinách Severní Karolíny a nejvyšší „souhrnný verdikt" v případech nesprávného odsouzení v historii USA. Scott MacLatchie, který ve sporu zastupoval jihovýchodní americký stát, se předtím podle agentury AP ve své závěrečné řeči snažil zpochybnit, že McCollum a Brown jsou nevinní. Na žádost WP o komentář prý nereagoval.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání