Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Strašlivá bilance vlakové nehody na Tchaj-wanu: Minimálně 41 mrtvých a přes 70 zraněných!

Aktualizováno -
2. dubna 2021
10:55
Autor: ČTK, chal - 
2. dubna 2021
07:00

Nejméně 41 lidí přišlo o život a dalších 72 lidí je zraněných po nehodě, při které na Tchaj-wanu vykolejil v tunelu vlak. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura Reuters. Jde o nejhorší železniční neštěstí minimálně za 40 let, které se na tomto ostrově jižně od Číny stalo.

Vlak, v němž podle médií cestovalo kolem 350 lidí, vykolejil v tunelu, do jehož stěn pak narážely vagony. Souprava patrně narazila ještě do nákladního auta. Jak se záchranáři snaží proklestit troskami, nacházejí další oběti.

Při nárazu se některé vagony roztrhly, jiné jsou zdeformovány, což záchranářům komplikuje vyprošťování cestujících. Podle místních médií mnoho z nich ve vlaku stálo a náraz je pak odmrštil. Z prvních čtyř vozů se podařilo evakuovat 80 až 100 lidí.

Část vlaku je mimo tunel. Televize vysílají záběry záchranářů, jak vynášejí zraněné, ale také záběry cestujících, kteří si v nakloněném, vykolejeném vagonu sbírají kufry a tašky, zatímco jiní po střeše vlaku vycházejí z tunelu.

Reuters uvádí, že trať vedoucí z Tchaj-peje podél východního pobřeží, které mají pro jeho hornatou krajinu v oblibě turisté, je známá díky velkému množství tunelů. Trať mezi Tchaj-pejí a městem Chua-lien je v provozu od roku 1979.

Lidé na Tchaj-wanu i v jiných asijských zemích v neděli budou slavit svátek, při kterém navštěvují hroby svých blízkých a uklízejí na hřbitovech. Také se modlí ke svým předkům a přinášejí rituální oběti, jakými jsou například tradiční pokrmy, případně zapalují vonné tyčinky nebo obřadní papírky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání