Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Policistku zatkli kvůli zpronevěře milionů: Kupovala si za ně diamanty a zahraniční dovolené, tvrdí vyšetřovatelé

Autor: ran - 
12. března 2021
17:57

Nejmenovaná policistka ze slovenské kriminálky oškubala podle vyšetřovatelů své kolegy o částku přesahující pět a půl milionu korun (39). Za peníze, které jí nepatřily, prý jezdila do zahraničí na výlety, rodičům pořídila nové auto a krášlila se diamanty.

Policistka z bratislavského kriminálního oddělení, pyšnící se hodností majorky, měla poškozovat příslušníky Slovenské informační služby nebo zaměstnance Justiční stráže několik let probíhající zpronevěrou peněz, napsal zpravodajský web noviny.sk

Účet, který údajně vykrádala, patřil slovenské pobočce organizace Mezinárodní policejní asociace, v níž se sdružují kromě aktivních policejních příslušníků také jejich bývalí kolegové. Po roce vyšetřování podala policie na devětatřicetiletou ženu žalobu. Vyšetřovatelé se důvodně domnívají, že jí za nehty zůstalo 210 tisíc eur (přes 5,5 milionů korun).  

Do společné pokladničky slovenské pobočky organizace přispívá jejích 8 500 členů, a to pravidelně každý rok částkou 20 eur (přes 500 korun). Podezřelé toky měly začít v roce 2016. Tehdy začaly odtékat finance určené členům na organizování společných sportovních a kulturních akcí, které mají za cíl utužovat vztahy uvnitř organizace.

Indicie, že se něco nekalého děje, se sice projevovaly už delší dobu, ale žena si prý počínala docela obratně. „Finance vybírala a používala k soukromým účelům, různými machinacemi dokázala zfalšovat i výpisy a podklady pro kontrolní komisi,“ řekl webu noviny.sk trnavský sekretář asociace Jozef Šmidovič. Dodal, že se na podezřelé transakce snažili upozorňovat vedení i na národních kongresech.  

Majorka měla mít svou kriminální práci usnadněnou tím, že pro organizaci pracovala jako pokladnice, všechny peníze šly tedy přes ní. „V rámci vyšetřování se podařilo prokázat celkem 89 neoprávněných převodů a plateb se zpronevěřenými finančními prostředky,“ uvedla mluvčí ministerstva vnitra Petra Friese.

Kromě diamantů, dovolené a auta pro rodiče si obžalovaná policistka pořídila dokonce i i byt. Je toho ovšem ještě víc. Majorku obžalovali i z pokusu o úvěrový podvod. Snažila se prý totiž s pomocí zfalšovaných listin získat neoprávněnou hypotéku. Pokud bude žena, která je nyní ve vazbě, odsouzena, může si odsedět i 15 let.

Video  Policistka kvůli diamantům, autu nebo bytu okrádala kolegy. Přišla si během několika let na 5,5 milionu.  - Reprofoto/TV JOJ
Video se připravuje ...

j_dc_cv ( 13. března 2021 07:59 )

K čemu je taková fotogalerie? Vždyť není nic vidět.

ksicht ( 13. března 2021 01:06 )

a kdyby objela půl Prahy tak taky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání