Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obchod s dětmi: Znásilňování, zneužívání i vykořisťování. Nejmladší oběti je 5 měsíců

Autor: VaB - 
24. ledna 2021
15:53

Hrůza hrůzoucí. Na Slovensku bylo za rok 2020 zjištěno 60 případů obchodování s lidmi. Jde o jednu z nejvýnosnějších nelegálních činností. Mezi oběťmi jsou i děti, jejich počet roste a je alarmující.

Slovensko se potýká s děsivým obchodováním s lidmi. Jde o nucenou prostituci, sexuální zneužívá, žebrání, nucený sňatek nebo práce. V roce 2020 se policistům ze Slovenska podařilo zachránit šedesát obětí – z toho dva cizince. Šlo o 27 mužů a 35 žen. 

Jednu z těchto žen nutila dvojice můžu z Košic k prostituci. Zneužili jí v době, kdy byla ve špatné situaci a nedokázala se postarat o své miminko. „Košičanka měla mladé ženě dohazovat náhodné klienty a měsíčně takovýmto způsobem vydělala okolo 1000 eur (26 tisíc Kč). Všechny peníze samozřejmě odevzdávala, předpokládaná suma se vyšplhala až na 20 000 eur (520 tisíc Kč,“ popsala případ mluvčí policejního prezidia Polície SR Denisa Bárdyová.

Dětské oběti

Mezi dospělými jsou ale i dětské oběti. Jde celkem o šestnáct dětí. Nejmladšímu bylo teprve pět měsíců! Chlapeček byl vykořisťován na nucené žebrání. V devíti případech se jednalo o sexuální zneužívání, nejmladší oběti bylo pouhých jedenáct let.

„Za minulý rok to bylo až 28 procent, což výrazně narostlo oproti ostatní rokům. Nejčastěji se tyto oběti stávají oběťmi obchodování s lidmi ve formě sexuálního vykořisťování nebo prostituce, šílené věci, to se týká dětí," řekl pro TV JOJ ředitel odboru prevence kriminality ministra vnitra SR Jozef Halcin. 

Nucený sňatek!

Obětí nuceného sňatku bylo celkem pět, ve dvou případech šlo o kombinované zneužívání. „V prvním případě jde o dívku, který byla vykořisťována za účelem nucené prostituce v kombinaci s vykořisťováním za účelem nuceného sňatku. V druhém případě šlo rovněž o dívku, která byla vykořisťována nuceným žebráním v kombinaci s nucenou prostitucí," uvedl mluvčí ministerstva vnitra SR Petar Lazarov.

Halcin dodal, že velkými pomocníky jsou v těchto případech i učitelé základních a středních škol, kteří pomáhají s identifikací obětí. Mezi lety 2017 a 2020 šlo o celkem 14 případů nuceného sňatku, na malou zemi, jako je Slovensko, to je hodně.

Policii ale práci komplikují soudy, pokud se pachatele podaří dopadnout, od soudu odejde s podmínečným trestem – tedy domů. „Při nucených sňatcích, kde v mnoha případech jsou pachateli přímo rodiče, a podmínečný trestný čin znamená, že se vrátí zpět domů a čekají, dokud nespáchají jiný trestný čin, až poté se dostanou do výkonu trestu," dodal Halcin. 

Video  Obchodování s lidmi na Slovensku.  - TV - JOJ
Video se připravuje ...

buban ( 24. ledna 2021 20:00 )

To nelze-to by byla dyš.kry.my.ná.cyja.

verka1 ( 24. ledna 2021 18:38 )

Zavřít a doživotí pracovat na Sibiři.
Děti prodávat k prostituci, hnus 🤮

buban ( 24. ledna 2021 18:34 )

Přece ten,komu vyhovuje IQ na úrovni pokojové teploty obyvatel Luníku IX.Najděte si to-asi Vám spadne brada.Pro jisté zájemce o tyto osoby je hlavní uzavřít sňatek s někým z EU.

buban ( 24. ledna 2021 18:34 )

Přece ten,komu vyhovuje IQ na úrovni pokojové teploty obyvatel Luníku IX.Najděte si to-asi Vám spadne brada.Pro jisté zájemce o tyto osoby je hlavní uzavřít sňatek s někým z EU.

buban ( 24. ledna 2021 18:24 )

Tož v článku zmiňují Košice-že by šlo o sídliště Luník IX?Pak je situace naprosto jasná,šak love,more,ne?!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání