Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

400 milionů vylákali podvodníci z lidí pyramidovou hrou, soud je poslal do basy

Nad podvodníky spadla klec.
Nad podvodníky spadla klec.  (Autor: profimedia)
Autor: ČTK - 
1. března 2021
18:12

Ústecký krajský soud poslal dva muže za rozsáhlý podvod na 6,5 roku do vězení. Oznámila to mluvčí soudu Veronika Suchoňová. Podmínku dostala zmocněnkyně společnosti za maření výkonu rozhodnutí. Podle obžaloby v tzv. pyramidové hře vylákali manažeři mostecké firmy téměř od 6000 lidí na 400 milionů korun. Rozsudek není kvůli odvolání pravomocný.

Případ jedné z největších pyramidových her v Česku známé jako Avalanche (anglicky lavina) ústecký krajský soud řešil od roku 2014. Předtím na něm několik let pracovala policie. Obžalovaní byli původně tři manažeři, jeden v době hlavního líčení zemřel. Mužům hrozilo až desetileté vězení. Vinu odmítali.

Za vstupní poplatek 68.000 korun slibovala mostecká firma podle obžaloby, kterou má ČTK k dispozici, exkluzivní výdělky v pojišťovnictví. Obžaloba uvádí, že vylákali za použití psychologických metod komunikační manipulace v letech 2000 až 2006 na různých místech republiky od 5851 poškozených celkově téměř 400 milionů korun.

Mlžení a lži

Před uzavřením smlouvy o půjčce manažeři podle obžaloby zamlčeli nepříznivou hospodářskou situaci firmy, ačkoli věděli, že společnost od roku 1998 nedosahovala žádného zisku a nevyvíjela takové aktivity, aby mohla později vrátit půjčky včetně sjednaného úroku. Manažeři slibovali, že vklad zhodnotí a převedou na ně americké dluhopisy.

Pravidelný příjem měl plynout z činnosti firmy a vkladů dalších lidí, které se podaří do projektu zapojit. Soud uložil dvěma mužům zákaz činnosti, tedy působení v orgánech společnosti. Náhrada obětem podvodu byla přiznána v rámci trestního řízení, některé soud odkázal na řízení ve věcech občansko-právních, některým náhradu nepřiznal.

Případ míří k Vrchnímu soudu

Rozsáhlé kauze odpovídal i rozsudek čítající zhruba 150 stran. S ohledem na současnou epidemickou situaci se jeho vynesení uskutečnilo bez účasti veřejnosti. Z portálu justice vyplývá, že podány byly tři opravné prostředky, tedy odvolání. Případem se tak bude zabývat Vrchní soud v Praze.

Video: Podvodník, který prodal Eiffelovku

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání