Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ohromný požár v Chrastavě u Liberce: Hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň, škoda je asi 100 milionů

Aktualizováno -
26. února 2021
19:03
Autor: ČTK - 
26. února 2021
14:02

Zhruba pět hodin bojovali hasiči s požárem průmyslového objektu v Chrastavě u Liberce. Vpodvečer dostali oheň pod kontrolu. Hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň požárního poplachu. Kvůli ohni se evakuovalo asi 100 lidí. Nikdo nebyl zraněn. Škoda byla předběžně odhadnuta na 100 milionů korun. Dohašování skrytých ohnisek potrvá do noci, řekl ČTK krajský mluvčí hasičů Jakub Sucharda.

"Bude to dlouhodobá záležitost, hala byla zasažena ve velkém rozsahu," dodal. Podle něj bylo ohněm poškozeno několik tisíc metrů čtverečních. Hořelo v areálu pobočného závodu firmy Grupo Antolin. Požár zasáhl výrobní halu na polyuretanové výrobky společně se sklady. Lidem v okolí město preventivně doporučovalo, aby neotevírali okna.

"Laboratoř z Kamenice nenaměřila zvýšené koncentrace žádných jedovatých látek v ovzduší," uvedl Sucharda. Příčina požáru se bude zjišťovat a vyšetřování podle Suchardy zřejmě potrvá delší dobu. Vyšetřovatel příčin požáru a policisté začnou s šetřením v sobotu po poledni. Kvůli požáru nejezdily odpoledne vlaky na trati mezi Libercem a Chrastavou. Provoz železnice ve zpomaleném režimu byl obnoven navečer.

O požáru se hasiči dozvěděli zhruba ve 12:40, lokalizovat se ho podařilo v 17:25. Požár likvidovalo 21 jednotek. "Během zásahu bylo vedeno 11 útočných proudů a zasahovala zde bezmála stovka hasičů," uvedl Sucharda. Hasiči při zásahu využívali dron a k dispozici měli i speciální hasicí zařízení z Mladé Boleslavi. "Ze Záchranného útvaru Zbiroh byl povolán dálkově ovládaný nakladač," dodal mluvčí hasičů.

Podle webu Grupo Antolin se v Chrastavě soustředí na výrobu s chemickými procesy, konkrétně výrobu polyuretanové pěny. Areál společnost využívá i jako logistické centrum pro skladování vstupního materiálu a hotové výroby, pro výrobu náhradních dílů a přebalování volných komponentů.

Video  Požár v Chrastavě.  - Město Chrastava
Video se připravuje ...

krapotkin ( 26. února 2021 22:55 )

Nějak se penízky vydělat musí, když nejsou kšefty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání